top of page

Mashpi Lodge, Ecuador; een luxe oase in de jungle

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Mijn laatste trip in Ecuador gaat naar Mashpi Lodge, een van de “National Geographic Unique Lodges of the World”. De lodge ligt op 1000 meter hoogte midden in het regenwoud ten noorden van Quito. Ik ga met Rebecca mee op “inspectie” om te kijken of ze de lodge in het aanbod van Rebecca Adventure Travel kan opnemen.

Mashpi-Lodge-Ecuador
Mashpi Lodge

De weg naar Mashpi Lodge

Mashpi Lodge is een luxe, all-inclusive lodge op een afgelegen plek in het regenwoud van het Andesgebergte en is normaal gesproken alleen toegankelijk via geregelde transfers vanaf Quito. Maar wij nemen onze eigen auto voor de rit van circa 120 kilometer. Het kost een kleine drie uur om aan te komen bij de 'oprit' van Mashpi Lodge. Een vriendelijke portier staat ons op te wachten en laat ons door de poort. De oprit van Mashpi Lodge bestaat uit een zeven kilometer lang zandpad met enorme kuilen. Met wat gehobbel en geduld komen we eindelijk aan bij het grote glazen gebouw dat omringd wordt door de jungle. We stappen naar binnen en wanen ons in verbijstering en luxe. Onze gids Juan Carlos ontvangt ons vol aandacht en vrolijkheid. Ana, de gastvrouw van de lodge is blij en (naar onze smaak) wel heel erg enthousiast om ons te zien. 

Mashpi-lodge-ecuador
Veel glas in Mashpi Lodge

Mashpi Lodge: de kamers

De stijlvolle, moderne kamers van Mashpi Lodge hebben gratis wifi, fauteuils, een kluisje en kamerhoge ramen met een schitterend uitzicht op het regenwoud. De voor- en zijkant van onze kamer bestaat volledig uit glas. Vanuit ons bed kijken we zo de jungle in. Het matras ligt goed, er ligt fruit op een schaaltje en er staan bidons klaar met onze naam er op. Vanuit de badkamer hebben we géén zicht op de jungle, maar, zo laten we ons vertellen, er zijn kamers waarin je vanuit je bad het regenwoud in kunt kijken. Het hele hotel, de kamers, de gangen, het restaurant en de verschillende relaxruimtes zijn modern ingericht en met alle glazen wanden heb je overal zicht op het regenwoud. Ik heb nog nooit zoiets gezien en geniet met volle teugen. Het verbaast me niet dat National Geographic het heeft uitgeroepen tot 'Unique Lodge of the World'. Zelfs de BBC heeft er een documentaire over gemaakt.

mastpi-lodge-ecuador
Mashpi-Lodge-Ecuador

Ecolodge en voorzieningen

Eigenaar Roque Sevilla kocht in 2000 een 2500 hectare groot oerwoud om bij te dragen aan het behoud en de bescherming van het unieke ecosysteem waar Mashpi Lodge in ligt. Mashpi Lodge is een echte 'ecolodge'. De opbrengsten worden opnieuw geïnvesteerd in het onderhoud van het oerwoud en in het onderzoekscentrum waar biologen en onderzoekers veel nieuwe aspecten over het bos achterhalen. Zo werd een paar jaar geleden bijvoorbeeld de 'Mashpi kikker' ontdekt.

Tot de gratis voorzieningen behoren alle maaltijden en non-alcoholische drankjes in het chique restaurant, en de begeleide natuuractiviteiten. Verder heeft Mashpi Lodge een spa, een bibliotheek, een boetiek en een terras met panoramisch uitzicht op de bossen.

Mashpi-lodge-ecuador
Restaurant Mashpi Lodge

Op expeditie door de jungle

In de ochtend worden we wakker in een schouwspel van vogels, groen en grote marmotachtige wezens die voorbij lopen. Gids Juan Carlos neemt ons mee naar buiten; we gaan op expeditie. We lopen over hellende paadjes en langs hoge bomen met enorme bladeren. Door de mist en mystieke laaghangende wolken wanen we ons in een Avatar film.

Mashpi-lodge-ecuador
Oerwoud van Mashpi Lodge

Dragonfly: de kabelbaan van Mashpi Lodge

Mashpi Lodge is ook bekend om de ‘Dragonfly’; een drie kilometer lange kabelbaan. We nemen plaats in een soort stalen 'bak' waarin we goed vast geriemd, naar de andere kant van het ravijn 'zweven'. We kijken van grote hoogte neer op het bladerdak van de jungle. Het is genieten van het uitzicht over de kilometerslange groene oase. Toch vermijden we zoveel mogelijk naar beneden te kijken, want de hoogtevrees speelt ons parten. We verbazen ons over de verschillende kleuren groen en bruin van het regenwoud. De mistflarden schuiven laag langs de exotische bomen en planten.

ecuador-mashpi-lodge
Uitzicht vanaf dragon fly
"Ik knijp mezelf in mijn arm; is dit echt?"

Als we weer vaste bodem onder de voeten hebben, lopen we verder via de ‘rivertrail’. Het is maar goed dat we rubberlaarzen aan hebben; het pad loopt letterlijk door een licht stromend riviertje. Na een uurtje komen we aan bij een kraakheldere waterval waar ik kan zwemmen en het stof van de jungle van me af kan wassen. We zijn er met zijn drieën; Rebecca, Juan Carlos en ik. De waterval klettert en de zon reflecteert op het azuurblauwe meertje. Het water is lekker fris. Juan Carlos legt een fleecedekentje op de rotsen en tovert drie bekers glühwein uit zijn rugzak. Het oerwoud in de Amazone vind ik ook prachtig, maar dit voelt als een sprookje waar ik in ben beland en ik knijp mezelf zachtjes in mijn arm; is dit echt?

Mashpi-lodge-ecuador
Is dit echt?

Skybike

En alsof het nog niet genoeg is maken we ook een ritje in de 'skybike'; een soort tandem aan een ijzeren kabel hoog over de toppen van de bomen. Alleen degene die achterop zit kan trappen. En zo fietst Rebecca ons letterlijk door de lucht, langs de bomen en zien we de mystieke junglewereld zachtjes aan ons voorbij trekken. Eenmaal aan de andere kant van het ravijn, keren we via een platform om. Nu ben ik degene die achter zit en is het mijn beurt om te trappen. Het gaat niet snel maar uiteindelijk komen we weer aan waar we begonnen.

Mashpi-lodge-ecuador
Onderweg op de skybike

Avondprogramma Mashpi Lodge

Ons activiteitenprogramma is nog niet voorbij. Als de schemer is gevallen, gaan we nogmaals op pad. We krijgen allemaal een zaklamp en een gids leidt ons door onbekende paadjes. Zijn goed getrainde ogen zien elk klein insect. We zien kleine kleurige kikkertjes met opgeblazen wangen, een gifgroene lange slang die gevaarlijk kronkelt in de handen van onze gids, en zwarte spinnen met harige poten. Het oerwoud van Mashpi Lodge is in het donker minstens zo spectaculair.

Mashpi-lodge-ecuador
Kleine kikkertjes

Hummingbird Garden

Een trip naar Mashpi Lodge is niet compleet zonder een bezoek aan de ‘hummingbird garden’. De volgende dag bezoeken we dan ook deze tuin met kolibries. We doen verwoede pogingen het eigenaardige gedrag van deze kleine vogelsoort vast te leggen. Maar zodra we inzoomen met onze camera’s, vliegen ze weg waarbij ze rakelings langs ons heen schieten en hun vleugeltjes onnavolgbaar snel heen en weer klapperen. We kijken onze ogen uit en fotograferen en filmen ons een ongeluk. Dan vindt gids Juan Carlos het genoeg en verrast ons met een fles rode wijn en verschillende soorten kaasjes op een mooi uitgestald dienblad. I love my job…..

 

Ook naar Mashpi Lodge in Ecuador?

Voor mij was het bezoek aan Mashpi Lodge een onvergetelijke ervaring. Zie hieronder ook een filmpje met nog meer prachtige beelden van deze ecolodge in de jungle van Ecuador. Een overnachting in Mashpi Lodge is niet goedkoop, zo'n 950 euro per kamer per nacht (inclusief maaltijden en excursies). Maar als het enigszins in je budget past en je bent op zoek naar een unieke ervaring, dan beveel ik het van harte bij je aan!


Andere bestemmingen in Ecuador

Vraag je je nog af waar je volgend jaar naar toe wilt op vakantie? Ecuador met al haar hidden treasures is fantastisch. Bestemmingen die je zeker moet zien, zijn Quito, Baños, Galapagos, de Amazone en de vulkaan Cotopaxi. Check hier mijn blogs over andere bestemmingen in dit prachtige land.
Tags:

78 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page