Kijk die kleine schaatsenrijdertjes!’ roept mijn wandelmaatje uit. De kleine insecten met hun dunne lange poten lijken over het water heen te schaatsen. Het is om jaloers op te worden! Elk ander wezen zou zinken, maar deze slimme beestjes doen dat zeker niet. Hoe is het toch mogelijk dat deze diertjes over het water heen kunnen ‘lopen’?
Samen met een vriendin die héél veel weet over de natuur, geniet ik vandaag van het landelijke Klompenpad Vuylcop. De 8,5 kilometer lange wandelroute ligt in het eiland van Schalkwijk; een gebied waar je op een paar vierkante kilometer van alles kunt beleven. Het ‘eiland’ wordt omringd door water van het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal en ook vind je er de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tel daarbij op de fruitboomgaarden, polders en de dorpskernen van Schalkwijk en Tull en ’t Waal en je hebt een uniek stukje Nederland.
Klompenpad in Schalkwijk: het Vuylcoppad
Het startpunt van Klompenpad Vuylcoppad ligt bij PAND Pannekoek, Provincialeweg 1 in Schalkwijk. We kunnen er prima parkeren en Pand Pannekoek heeft een leuk, schaduwrijk terras. Vanaf het restaurant zien we al snel de blauwe klompenpadbordjes die het pad markeren. Over de spoorlijn lopen we richting de dorpskern van Schalkwijk. De grote toren van de Rooms Katholieke kerk St. Michaelkerk is niet te missen en karakteriseert het dorp..
Er is weinig schaduw en we wandelen over een smalle asfaltweg langs de Schalkwijkse Wetering. Langs lieve huisjes, statige oude panden en een jong fuutgezinnetje in het water.
Langs de Schalkwijkse Wetering
Eenmaal het dorp uit blijven we de Schalkwijkse Wetering volgen. De weg is lang en recht en we lopen in de volle zon. We hebben een hoop bij te praten en zo tikken de kilometers weg. In de verte zie ik een witte houten brug en ik hoop dat we daar een afslag mogen maken. Dichterbij gekomen wijzen de blauwe bordjes ons echter nog steeds rechtdoor. Wel een beetje saai…
Verdronken bos op het Klompenpad
Maar verderop ligt nog een brug over het water en die is voor ons. We steken de wetering over en komen in het gebied van het ‘verdronken bos’. In dit stukje bos uit de jaren 80 staan de bomen permanent onder water. Sinds 2000 is het gebied verbonden met de Schalkwijkse Wetering en wordt het gebruikt om water te kunnen bergen als er veel regen valt.
Mooi vlonderpad
We houden onze voeten droog op het vlonderpad dat er overheen loopt. De kale boomstammen steken uit het water. Denk er een beetje mist bij en je waant je in een Harry Potter film. Het verdronken bos barst van de flora en fauna. Rietsigaren, vele vogelsoorten én ‘schaatsrijdertjes’.
Schaatsrijdertjes
“Watermoleculen hebben de neiging om dicht tegen elkaar te gaan zitten”, vertelt mijn wandelmaatje. “Daardoor ontstaat er spanning op het water. Het schaatsenrijdertje raakt maar met een heel klein stuk van zijn pootjes het oppervlakte van het water aan en daardoor zakt hij er niet doorheen.” Ik vind het fascinerend!
300 Meter lang wandelen we over de houten vlonders die zijn bezaaid met vogelpoep en genieten van de rust in dit bijzondere watergebied.
Breed karrenspoor door het weiland
Het vlonderpad leidt uiteindelijk het weiland in waar we over een breed karrenspoor dwars door het weiland ploeteren. Met de zon die steeds hoger staat, krijgen we het aardig warm. Ook het pad door het veld is recht en lang, maar de omgeving is mooi: waterlelies op de vaart, fruitboomgaarden in het veld en een eenzame reiger die snel opstijgt als we dichterbij komen.
Klompenpad Lint- en Liniepad
We komen aan bij een poel met water en dat is het punt waar Klompenpad Vuylcop zich samenvoegt met Klompenpad Lint- en Liniepad. Ook hier wandelen we verder over een houten vlonder.
Trekpontje
Aan het eind van de vlonder ligt een klein trekpontje, waar we onszelf mee naar de overkant trekken. Met de kerktoren aan de horizon lopen we het laatste deel van de route terug naar Schalkwijk.
Als we weer aankomen bij Pand Pannekoek, hebben we zo’n 8,7 kilometer op de teller en zijn we toe aan wat lekkers. Op het terras is nog een plekje vrij en wij toasten graag op een sportieve, gezellige middag!
Wat wij vonden van Klompenpad Vuylcoppad?
De paden zijn rechttoe rechtaan. Zeker de eerste asfaltkilometers door Schalkwijk en langs de wetering duren lang. Maar het verdronken bos maakt veel goed en de fraaie vergezichten op Schalkwijk zijn zeker de moeite waard! Al met al een heel aardig Klompenpad dat je het beste kunt lopen in het voorjaar, als het koolzaad de weilanden opfleurt.
Wil je ook Klompenpad Vuylcoppad wandelen?
Het Vuylcoppad is ongeveer 8,5 kilometer lang en je kunt de route verlengen tot 11 kilometer. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd. Eventueel kun je de wandeling ook verlengen door ‘m te combineren met het Lint- en Liniepad.
Het startpunt van het Vuylcoppad is TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk. Dit is ook het startpunt van het Lint- en Liniepad. Hier kun je je auto parkeren. Kom je met het openbaar vervoer, stop dan bij halte De Brink.
De route is in twee richtingen gemarkeerd met blauwe bordjes in de vorm van een klomp.
Wil je een ander Klompenpad lopen?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.
Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.
Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Vind je dit blog leuk? Meld je hieronder dan aan als abonnee en je ontvangt regelmatig een nieuwe wandeltip.
Comments