top of page

Wandelen Kreta: Plakias-Damnoni-Plakias

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023


 

De rondwandeling Plakias-Damnoni-Plakias vergeten we niet snel. De ongerepte natuur, de ruige kliffen en de fenomenale uitzichten zijn ongekend. En in de olijfgaarden waar je dwars doorheen wandelt dans je spontaan de Sirtaki. Maar wat onze wandeling écht bijzonder maakt? Lees verder en geniet van deze prachtige 6 kilometer lange rondwandeling van Plakias naar Damnoni en terug. Voor de route-instructies en een kaartje, klik hier.

 

wandelen-plakias
Mooie uitzichten op de route

Start van de rondwandeling Plakias - Damnoni - Plakias

Op een heldere zaterdagochtend in oktober gaan we op pad voor een mooie wandeling. Maar wandelroutes op Kreta zijn meestal niet zo goed gemarkeerd en de kans op verdwalen is groot. Als we aankomen bij het Plakias Bay Hotel, waar onze wandelroute start, zien we een afgebladderd bordje met een pijl waar we nog net 'Damnoni' op kunnen ontcijferen, en dat geeft een goed gevoel.


wandelen-plakias
Er staat ee bordje!

Als we het zandpad op gaan, dribbelt een hond ons achterna en haalt ons in. Nu heb ik het niet zo op honden en zeker niet als ze los lopen. Maar deze blaft niet, gromt niet en als ie eenmaal voor ons uitloopt, blijft ie stil staan en kijkt ie om. Van zijn baasje geen spoor, maar hij ziet er niet gevaarlijk uit, dus lopen we verder.


Hekjes van gaas op de route

Al snel komen we bij een hek van gaas. Het hek zit dicht met een haakje om er voor te zorgen dat geiten en ander vee niet kunnen ontsnappen. We staan in dubio, er loopt een pad voor het hek naar rechts, maar achter het gaas loopt ook een pad. Welke moeten we nemen? We checken Google Maps en zien dat de weg achter het gaas de goede route is. Het hondje staat inmiddels ook bij het hek en kijkt ons vol verwachting aan. Zodra we het hekje openen, schiet hij er doorheen en dribbelt hij verder.


We sluiten het hek weer en het zandpad is goed begaanbaar. Onze hondenvriend wandelt mee en snuffelt om de paar meter aan wat stenen of plantjes. We wandelen langzaam omhoog over de Paligremno klif. Op deze rots die begroeid is met struiken zoals tijm en salie wacht ons na elke bocht een nieuw uitzicht.

wandelen-plakias
Uitzicht op de baai van Plakias

Autowrak

We passeren een rood autowrak en vragen ons af hoe het daar ooit gekomen is. We hebben geen idee. Maar we vermoeden dat het er al heel lang ligt en dat de eigenaar voorlopig geen plannen heeft om het op te halen.

wandelen-plakias
"Hier moet je heen"

Als we verder struinen komen we aan bij een vorkvormige splitsing. Het breedste pad loopt naar rechts en een smaller pad loopt links omhoog. Het brede pad lijkt logisch, maar onze trouwe viervoeter staat al halverwege het andere pad. 'Hier moet je heen' lijkt ie te zeggen als ie naar ons omkijkt. We zijn niet helemaal zeker, totdat we enkele blauwe stippen ontdekken die op uitstekende stenen zijn geverfd. We kunnen weer door.

wandelen-plakias
Blauwe stippen bij de splitsing

Buddy weet het beter dan wij

'Buddy', zoals we 'onze' hond inmiddels genoemd hebben, is te vertrouwen. Hij verkent het pad met zijn neus en weet blijkbaar feilloos waar we heen moeten. Het weggetje wordt steeds smaller en lastiger te volgen. De blauwe stippen zijn een uitkomst en Buddy lijkt het beter te weten dan wij.

wandelen-plakias
Onze trouwe gids

Geen mens te bekennen

Zo wandelen we om de punt van de baai heen en als we voorzichtig onze weg vinden over de droge kiezelvlakte, voelen we ons zo vrij als een vogel. De Libische zee onder ons, de wind in de haren en geen mens te bekennen.

wandelen-plakias

Hotel Kalypso Bay

Na een paar honderd meter zien we hotel Kalypso Bay voor ons liggen. Het afgelegen hotel aan de kust is van alle luxe voorzien met een zwembad, tennisbaan en andere faciliteiten. Opnieuw weet Buddy de beste route en loodst hij ons op veilige wijze naar de parkeerplaats van het hotel.


wandelen-plakias
Hotel Kalypso Bay

Een stalen trap in de rotsen

Daar aangekomen wandelen we via een bruggetje naar een grote stalen trap die in de rotsen is gebouwd. Dat moet ook wel, want er is geen andere manier om de rots die voor ons ligt te beklimmen. Met Buddy voorop lopen we omhoog en genieten opnieuw van het uitzicht op het helder-blauwe water onder ons.Damnoni Beach

Het is nu nog een kort stukje naar het uitgestrekte strand van Damnoni. Het Hapimag resort komt in zicht en de strandbedjes staan al klaar. We hebben wel zin in een goede cappuccino in een van de taverna's, en Buddy lust volgens ons vast ook wel wat. Maar als we aankomen op het strand, blijken de strandtentjes al gesloten te zijn voor de winter. Helaas, pindakaas. Geen koffie voor ons, geen worst voor Buddy.

wandelen-plakias
Terug naar Plakias

Weg terug naar Plakias

We wandelen dus maar door voor de tweede helft terug richting Plakias. Die is een stuk korter en klimmen hoeft niet meer. In plaats van kiezelrotsen wandelen we dwars door een olijfgaard en over kale bruine akkers. Nog steeds wijst Buddy ons, met de tong uit zijn bek, de weg. Maar het water wat we hem proberen te geven weigert ie.

wandelen-plakias
Dwars door de olijfboomgaard

Eindpunt weer bereikt

Na twee uur wandelen en 6 kilometer in de benen zien we Hotel Plakias Bay weer liggen; het eindpunt van onze rondwandeling. Zodra we het zandpad naar het hotel inslaan, neemt Buddy de benen. Zonder vaarwel te zeggen is hij foetsie. Geen blaf, geen pootje en geen afscheid. Dus Buddy, mocht je dit ooit lezen: dankjewel dat je er was. We hebben genoten van de wandeling én van jou als goede gids!

 

wandelen-plakias

Route instructies voor de rondwandeling Plakias-Damnoni-Plakias

Deze rondwandeling, inclusief een bezoekje aan het strand van Damnoni is ongeveer 6 kilometer en je doet er ongeveer 2 uur over.

 1. Vanaf het strand van Plakias wandel je richting de hoge rotswand van Paligremnos.

 2. Bij het Plakias Bay Hotel ga je het zandpad omhoog. Je komt dan al vrij snel bij een hek waar je doorheen moet (voor het hek loopt ook een zandpad naar rechts, die neem je dus niet!).

 3. Blijf het zandpad volgen. Je passeert een autowrak aan de linkerkant.

 4. Iets verderop splitst het pad: volg de blauwe stippen op de kiezels naar het pad dat omhoog leidt.

 5. Het pad wordt steeds minder duidelijk, maar blijf de blauwe stippen volgen.

 6. Je loopt om de punt heen tot je hotel Kalypso Bay onder je ziet liggen.

 7. Loop via de geasfalteerde weg het terrein van Kalypso Bay op.

 8. Bij de parkeerplaats van Kalypso Bay zie je een grote stalen trap bergopwaarts. Die loop je op.

 9. Blijf het pad volgen tot aan een parkeerplaats bij Hapimag / Damnoni Bay. Hier kun je ervoor kiezen om direct door te lopen terug naar Plakias, of eerst nog even een bezoek aan (een van de terrasjes bij) Damnoni Beach te brengen.

 10. Wil je de rondwandeling richting Plakias vervolgen, wandel dan bij de parkeerplaats Hapimag / Damnoni rechtdoor. Links van je ligt een wit hotelgebouw, rechts van je liggen de villa’s van Hapimag.

 11. Aan het einde van deze weg zie je een bordje 'Plakias' staan. Blijf deze bordjes volgen tot aan (het strand van) Plakias en je komt weer aan bij het Plakias Bay Hotel.Tips voor wandelen in de omgeving van Plakias:

330 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page