top of page

Wandelen Imbros Kloof: mooi alternatief voor Samaria


 

De 16 kilometer lange Samaria kloof is misschien wel de bekendste wandeling die je op Kreta kunt maken. En terecht, want het is een prachtige trip. Maar wist je dat je ook prachtig kunt wandelen door de Imbros Kloof? (Zie hier voor alle praktische info).

 

In Zuid-West Kreta ligt de 7 kilometer lange Imbros Kloof, dat zomaar het ‘kleine zusje’ zou kunnen zijn van Samaria. De veel kortere, maar zeker zo fraaie Imbros kloof is een goed alternatief voor wie de Samaria kloof te ver en te pittig vindt.

imbros-kloof-wandelen
Imbros kloof

Start van de Imbros kloof

De Imbros kloof kun je zowel van onder naar boven lopen als van boven naar onder. Als je omhoog wilt lopen, dan start je in het dorp Komitades. Tegenover een taverne aan de doorgaande weg, zie je een bord dat de ingang aanduidt. Wij wandelen echter liever naar beneden, dus kiezen we er voor om te starten bij het op 780 meter hoogte gelegen Imbros.

imbros-kloof-wandelen
Hoofdingang Imbros kloof

Ingang bij Imbros

We parkeren de auto bij de ‘main entrance’ bij Taverne Porofarago. Het bord wijst ons de weg en nadat we een ticket hebben gekocht begint de wandeling. Er staat een lekker briesje, er is schaduw en het kiezelpad wijst zichzelf langs olijfbomen en bloeiende tijm- en saliestruiken.

imbros-kloof-wandelen
Schaduwrijke wandeling
Grote keien, kleine kiezels en grijze stenen

Kleine bloemetjes groeien her en der en het duurt even voordat we het gevoel krijgen dat we door een kloof wandelen. Maar na elke kilometer wordt de route een beetje nauwer. We stappen over grote keien, kleine kiezels en grijze stenen van een droge rivierbedding. Stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe en ik moet goed kijken waar ik mijn voeten neerzet. Voor nattigheid hoef ik gelukkig niet bang te zijn; er stroomt geen water meer door de kloof.

Hoe verder we komen, hoe nauwer de rotsen naast ons opstijgen. “Mweh, mweh” horen we ons heen; zwarte en witte geiten staan ons op onmogelijke posities halverwege de hoge rotsformaties aan te moedigen om door te lopen. We voelen ons steeds kleiner worden tussen de wit-gele stenenwand, waar het zonlicht nog maar net doorheen piept.

imbros-kloof-wandelen
Het pad wordt steeds smaller

Xepitira Arch in de Imbros kloof

Halverwege de kloof komen we aan bij een kleine, houten kiosk. De verkoper onder de rieten luifel verkoopt cola, fanta en water. Wij hebben zelf voldoende water in onze rugzak, dus wandelen we verder. We zijn onder de indruk van de imposante bergen om ons heen en bewonderen de grillige rotspartijen zoals de Xepitira Arch.

imbros-kloof-wandelen
Xepitira Arch

Met taxi terug naar Imbros

Na ruim 2 uur wandelen wordt de kloof weer wijder en naderen we het eindpunt. Bij een charmante taverne worden we opgevangen door de gastvrouw die ons tegelijk een ticket verkoopt voor de taxi terug naar Imbros. Goed geregeld allemaal en binnen een half uurtje staan we weer boven bij de hoofdingang van Imbros.

Na gedane arbeid is het goed rusten

Op het terras van Taverne Porofarago genieten we nog even van het uitzicht op de kloof. Na gedane arbeid is het goed rusten: de schoenen mogen weer uit en de Griekse salade smaakt als nooit tevoren!

 

Praktische informatie Imbros kloof

 • Vanaf Chania of Rethymnon rij je in ongeveer een uur naar Imbros. Er vertrekt ook een bus vanuit Chania naar Hora Sfakion. Die bus stopt o.a. bij de ingang van de kloof in Imbros (ongeveer 1,5 uur, circa 5 euro).

 • Als je van boven naar beneden wilt wandelen, dan start je bij Imbros. Reken op zo’n 2 tot 3 uur wandelen. Als je van beneden naar boven wilt lopen, start dan in Komitades en reken iets meer tijd.

 • Een entree-ticket voor de Imbros kloof kost 2,50 euro. Bewaar je ticket tijdens de wandeling. Onderaan wordt je ticket nogmaals gecontroleerd.

 • Er is ruimte om je auto te parkeren bij de hoofdingang bij Imbros. Deze plekken zijn echter beperkt en als het vol staat, kun je het beste verder rijden naar bijvoorbeeld Imbros Gorge View, of een andere taverne waar je je auto kwijt kan.

 • Vanaf Komitades rijden er taxi’s naar het beginpunt bij Imbros. Aan het einde van de kloof ligt een taverne waar je iets kunt drinken en van waaruit ook de taxi-service start die je weer omhoog brengt. De taxi-service kost hier 5 euro per persoon. Je wordt, samen met andere wandelaars, in busjes vervoert.

 • Zorg voor dichte, stevige schoenen. De ondergrond is rotsachtig en je loopt over veel stenen. Slippers zijn niet geschikt.

 • De Imbros kloof kun je het hele jaar door wandelen.

 • Neem voldoende water mee. Zeker in de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen. Halverwege de kloof vind je een kleine kiosk waar je iets te drinken kunt kopen.

Samaria of Imbros?

 • Als je twijfelt welke wandeling je wilt maken, dan is het goed om de verschillen te kennen. De Samaria kloof is gevarieerd, lang en er stroomt water. De Imbros kloof is minder spectaculair dan Samaria en er stroomt geen water.

 • De Samaria kloof is ongeveer 2x zo lang als de Imbros kloof. Een uitstap naar de Samaria kloof kost je de hele dag. De wandeling is pittig en vereist een goede conditie.

 • De meeste mensen doen de Samaria kloof via een georganiseerde dagtocht. Het is namelijk niet eenvoudig om bij de ingang (terug) te komen. De Imbros kloof is veel makkelijker te bereiken, kun je eenvoudig zelf regelen en kost je ongeveer een halve dag.

Andere mooie wandelingen in Zuid Kreta maken?

Zuid-West Kreta is een prachtig gebied om mooie wandelingen te maken. Wij zijn vooral bekend in de omgeving van Plakias, waar we verschillende prachtige tochten hebben gemaakt, zoals de avontuurlijke wandeling naar het palmenstrand van Preveli Beach. Aanrader!


Avontuurlijke wandeling Preveli

2.347 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page