top of page

Rondje Egmond aan Zee / Bergen aan Zee: 50/50 strand en duinen


 

Vanuit Egmond aan Zee maak je heel makkelijk een mooie wandeling naar Bergen aan Zee en terug. De wandeling van ongeveer 12 kilometer voert je deels over het strand en deels door de duinen. De route door de duinen is gemarkeerd met witte palen. Voor praktische informatie zie hier.

 

wandelen-gemond-aan-zee
Prachtige route door de duinen

We zijn een weekje in Egmond aan Zee. Het is begin maart en we prijzen ons gelukkig; de zon staat te stralen en geen wolkje aan de lucht. We ruiken het voorjaar en het strand ligt voor de deur. Wat is er dan mooier dan een stevige wandeling?

wandelen-egmond-aan-zee

Van Egmond aan Zee naar Bergen aan Zee

We starten op het strand van Egmond aan Zee. Vlak langs het water, waar het zand wat harder is, knisperen onze schoenen over bruine ronde schelpjes. Links de zee en rechts de boulevard. De strandtenten zijn in opbouw en in deze tijd van het jaar is de drukte te overzien. Het maakt eigenlijk niet uit waar je start, zolang je maar naar het noorden wandelt.

wandelen-egmond-aan-zee
Hier is het nog niet zo druk

Struinen over het strand

Schreeuwende zilvermeeuwen, terugtrekkende golven en de wind in de rug. Een groepje kleine vlugge vogeltjes trippelt voor ons uit: het zijn 'drieteenstrandlopers'. Verdwalen is hier niet mogelijk, dus wandelen we lekker door. Immer gerade aus, zoals de vele hier aanwezige Duitse toeristen zouden zeggen. Halverwege het strand ligt een kleurrijke, grote zwerfsteen. De 'happy stone Europe' nemen we uiteraard mee zodat ie verder door Europa kan trekken. Op Facebook achterhaal ik de maakster van de steen en zie dat de kei al vele plekken in Nederland heeft mogen bewonderen.


De cheesecake smaakt naar meer

In de verte zien we de eerste huizen van Bergen aan Zee en na exact 5 kilometer komen we aan bij strandpaviljoen‘Zuid’. Er is nog een goed plekkie vrij achter het glas en met een voldaan gevoel strijken we neer. De jas kan uit, de verse muntthee is welkom en de cheesecake smaakt naar meer. Onze wangen kleuren rood en we willen hier nóóóit meer weg. We twijfelen over een wijntje, maar houden ons is. We moeten nog verder en de wandeling door de duinen naar Egmond aan Zee is iets langer dan de heenweg. De laatste slok thee, even rekken en strekken, en door! Via de strandopgang volgen we de fietsbordjes richting Egmond aan Zee die ons via het Parnassia park vrijwel direct de duinen in leiden.


Duinkaart is verplicht

Een duinkaart is hier verplicht en die kopen we voor 2 euro per persoon bij de automaat die er staat. We volgen de bruine klinkers van het fietspad. Links een mooie waterpartij waar voor mij onbekende duinvogels hun lied laten horen. Rechts de hoge duinhellingen die de zee scheiden van het land.

wandelen-egmond-aan-zee
Mooi duinmeertje

Witte paaltjes op het zandpad

Nadat we het fietspad een tijdje hebben gevolgd, gaan we rechts een kleine zandweg in. Dit paadje wordt gemarkeerd met witte paaltjes, maar je moet ze wel even zien te vinden (zie de kaart voor de juiste afslag).Noord Hollands duinreservaat

Hier begint het echte duingevoel. De ene duinpan is nog mooier dan de ander en het stuivende zand zorgt voor dunne ribbeltjes op de hellingen. We wandelen er moederziel alleen, omringd door zeemeeuwen en wuivend gras.

wandelen-egmond-aan-zee

Schotse Hooglanders in de duinen

We ploegen onszelf door het mulle zand. Op en neer over heuvels en dal. Iets verder van het pad staat een drietal Schotse Hooglanders te grazen. De horens van deze roestbruine kolossen maken indruk. Maar de ingeburgerde koeien trekken zich weinig van ons aan en laten zich niet verstoren. Het pad kronkelt langs een helder meertje waar een koppel zwanen elkaar het hof maakt. In de verte ligt Egmond aan Zee met haar witte vuurtoren die steeds dichterbij komt.

wandelen-egmond-aan-zee
Zwanen en hooglanders

Paaltjes en bordjes

Het wandelpad wordt steeds breder en de eerste volkstuintjes van Egmond komen in zicht. De witte paaltjes wijzen ons nog steeds de weg en andere bordjes geven aan waar we vooral níet heen moeten.

wandelen-egmond-aan-zee

Gezellige centrum van Egmond aan Zee

We struinen verder tot aan het kleine centrum van Egmond aan Zee. Leuke shopjes in een autovrije winkelstraat, viskraampjes op de boulevard en uitnodigende terrassen in de zon. De zon is inmiddels bijna onder. Wij sluiten de wandeling af met een visje en een wijntje (want vis moet zwemmen).


 

wandelen-egmond-aan-zee
Mooie zonsondergang

Wil je ook wandelen vanuit Egmond aan Zee?

  • De wandeling die hierboven is beschreven kun je starten vanaf elke strandopgang in Egmond aan Zee. De route over het strand staat niet aangegeven, maar dat hoeft ook niet.

  • Bij de strandopgang van Paviljoen Zuid aan het begin van Bergen aan Zee kun je weer omhoog. Als je dan rechts aanhoudt, zie je vanzelf bordjes naar het (klinker)fietspad door de duinen.

  • Let op: een duinkaart (2 euro) is verplicht om het duingebied te betreden. Er staat een automaat aan het begin van het gebied.

  • Je passeert een meertje en verderop een fietsenstalling. Let daarna op de witte paaltjes naar rechts. Eenmaal op dit duinpad, blijf je de witte palen volgen totdat je weer in Egmond aan Zee bent.

Een andere mooie wandeling maken?

  • Andere mooie wandelroutes aan de kust vind je op mijn wandelpagina 'wandelen aan de kust'.

  • Blogs en tips over bijzondere wandelroutes in het midden van land, vind je hier.

  • Vind je deze blog over wandelen in Egmond aan Zee leuk? Abonneer je dan op mijn website voor een wekelijkse tip. Het kost niks en je kunt je altijd weer afmelden.

wandelen-egmond-aan-zee
Groet vanuit Egmond aan Zee


1.721 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page