top of page

Trekvogelpad Etappe 4: Haaldersbroek - Landsmeer

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

"'Rock' in de branding"
 

Numbers and facts

Officieel startpunt is in Haaldersbroek. Omdat ik gisteren een wat kortere route heb gelopen, ligt mijn startpunt in Wormer. Ik ga met OV naar de Zaanse Schans.

Officiële eindpunt ligt in Landsmeer.

Officiële aantal kilometers: 20

Echt gelopen kilometers: 19,1

Vertrokken vanuit:Valerius Boutique Hotel in Wormer

Overnachten in: Colette's Bed and Breakfast in Landsmeer

Start- en eindtijd: 10.00 - 15.00

Wil je meer weten over de voorgaande etappe 3? Klik dan hier.

Wil je meer weten over de opvolgende etappe 5? Klik dan hier.

 

Route en landschap

Deze etappe start ten oosten van de Zaanse Schans, bij Haaldersbroek. Als je iets afwijkt van de route, is het wel zo leuk om even rond te neuzen in het Zaanse Schans openluchtmuseum. Via de Leeghwaterweg pik je dan de officiële route weer op. Daarna kom je in Polder Oostzaan en wandel je over kronkelende paadjes dwars door een lang waterrijk gebied. Langs koeien, schapen en vogels. Dan bereik je Het Twiske, een recreatiegebied waar nog oude weide- en moerasnatuur is te zien. Door het vele open water zoals de Stootersplas trekt het gebied veel bijzondere moeras- en watervogels aan. De etappe eindigt in Landsmeer.


Tips en weetjes

  • Er is alleen in het begin (Zaanse Schans) horeca op de route. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

 

Mijn ervaring

Ik wandel vandaag met twee vriendinnen uit mijn studententijd; oude liefde roest niet. Ik ontmoet ze op station Zaanse Schans. Als we er toch zijn willen we dit oer-Hollandse openluchtmuseum eens goed bekijken. Als echte kaasmeisjes poseren we voor de camera en ook de molens vormen een mooi decor.

De Zaanse Schans is populair en na een uurtje zijn we blij dat we de drukke toeristenspot kunnen verlaten. Via de Leeghwaterweg gaan we op weg naar de rood-witte bordjes van de officiële etappe van het Trekvogelpad.

Meer water dan land

Al snel komen we in een landelijk gebied dat meer uit water dan uit land bestaat. We hebben heel wat bij te praten en de kilometers vliegen voorbij. Door alle kletspraat missen we hier en daar wat bordjes en moeten we soms een stukje terug. Maar dat mag de pret niet drukken. Mijn vriendinnen zijn stoerder dan ik. Ze ontwijken koeien en schapen alsof het niets is. Ik ben blij dat ze er zijn.

Meeliften kan altijd...

Eenmaal bij de Oosterplas willen we stoppen in Den Ilp voor een kop koffie op een terras. In Den Ilp is echter niets open en de lange doorgaande weg is niet echt uitnodigend. Na 19 kilometer in de benen zijn we moe, snakken naar een drankje en willen we met de bus naar Landsmeer. Eenmaal bij het bushokje geeft het tijdschema ons minder goed nieuws: de laatste bus naar Landsmeer is zojuist vertrokken. "Zullen we liften?" vraagt een van de vriendinnen. Tegelijkertijd steken we onze duimen omhoog. En zowaar: de eerste de beste automobilist stopt voor ons. Chauffeur 'Rock' brengt deze 50+ dames in no-time naar Landsmeer. Onze rots in de branding.

 

Foto's Trekvogelpad Etappe 4290 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page