top of page

Trekvogelpad etappe 5: Landsmeer - Ransdorp

Bijgewerkt op: 4 mei 2023

"Recht zo die gaat"
 

Numbers and facts

Officiele startpunt ligt in Landsmeer.

Officiele eindpunt ligt in Ransdorp. Ik loop echter naar Zunderdorp, zodat de tocht iets korter wordt.

Officiële aantal kilometers: 24,2

Echt gelopen kilometers: 23,2

Vertrokken vanuit: Colette's Family B&B in Landsmeer.

Overnachten in: B&B Bies-stro, 't Nopeind 10A, Zunderdorp

Start- en eindtijd: 8.50 - 14.15 uur
 

Route en landschap

Vanuit Landsmeer wandel je via smalle fietspaden door de polder. Langs groen en water lekker struinen over de vlakte. Via een pontje kom je aan in 'Varkensland', een prachtig weidegebied met vele trekvogels. Via smalle paadjes, bruggetjes en hekjes bereik je na ongeveer 10 km Broek in Waterland. In dit schilderachtige dorp kun je even uitrusten bij Restaurant de Witte Swaen (als het open is tenminste). Daarna wandel je over rechte asfaltwegen naar het charmante Zuiderwoude en door naar Ransdorp. De etappe eindigt in Durgerdam.

Tips en weetjes

  • Het traject door Varkensland is erg mooi, maar helaas niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (maart-juli). Je moet dan een andere route nemen, die goed staat aangegeven.

  • De etappe is (m.u.v. Varkensland) vrijwel geheel verhard. Je wandelt over fiets- en wandelpaden.

  • In Broek en Waterland kun je gebruik maken van verschillende horecagelegenheden, die echter pas na 12.00 uur geopend zijn.

  • Check of het pontje bij Schouw vaart. Check hier de vaartijden.

 

Mijn ervaring

Ik loop vandaag (en morgen) samen met Gerrit Jan, mijn man. Vanuit Landsmeer naar Zuiderwoude wandelen we door de vlakke polder met een forse tegenwind (kracht 4/5). "Wat zeg je?" klinkt het regelmatig en we moeten onze hoofden naar elkaar toe draaien om elkaar nog enigszins te verstaan.

Trekvogelpad-etappe-5
Op weg naar Broek in Waterland

Het is ongeveer 10 km naar Broek in Waterland waar we even hopen uit te puffen. Normaal gesproken loopt de etappe door Varkensland; een prachtig stukje vogel- en weidegebied. Helaas kunnen we daar nu niet doorheen vanwege het broedseizoen. In plaats daarvan wandelen we, recht zo die gaat, langs een lange vaart met prachtige woonboten naar het mooie dorp.

Trekvogelpad-etappe-5
Eén van de vele houten huisjes in Broek in Waterland

Opnieuw hebben we pech; de horeca in het pittoreske dorp is nog niet open. Tussen het gele koolzaad vinden we wel een mooi bankje en daar genieten we van de meegenomen proviand.


Trekvogelpad-etappe-5
Mooi bankje

Tegen de wind in wandelen we door naar het schilderachtige Zuiderwoude. Het kerkje, de brug en de gekleurde houten huisjes lijken zo uit een plaatjesboek te komen. Vanaf Zuiderwoude hebben we de wind weer mee; eigenlijk lopen we in een grote bocht weer naar het westen.

Trekvogelpad-etappe-5
Zuiderwoude

Met 23 kilometer in de benen zijn we nog verrassend fit als we aankomen in onze boeren B&B in Zunderdorp. Het kleine plaatsje ligt niet zo ver van Amsterdam en B&B boer Henk leent ons fietsen om nog even op pad te kunnen. En zo zitten we om 15.00 uur 's middags op een terras in hartje Amsterdam.


 

Foto's Trekvogelpad Etappe 5
209 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page