Ah, wandelen. Dat is toch die wonderlijke activiteit waarbij je jezelf fysiek uitdaagt terwijl je mentaal beslist of je een drankje verdient aan het einde van de tocht? Zeker weten. Maar wandelen door Park Lingezegen is meer dan alleen maar stappen zetten. Het is een ware ontdekkingsreis langs rietkragen en nieuwe natuur. Klompenpad ‘t Percksepad loopt dwars door dit mooie gebied en is een avontuur op zichzelf. Laat je op dit Klompenpad verrassen door het vele groen, het water, de vlonders en de voedselbossen. Voor praktische info, klik hier.
Park Lingezegen
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Park Lingezegen geen echt ‘park’. Verwacht geen strak gemaaide lanen en kiezelpaden: Park Lingezegen bestaat vooral uit water, landbouw, recreatiemogelijkheden en vooral veel nieuwe natuur. Het ‘park’ van 1700 hectare (ofwel 3400 voetbalvelden!) is officieel geopend in 2020 en vormt een natuurlijke groene buffer tussen Arnhem en Nijmegen.
Klompenpad ’t Percksepad
Klompenpad ’t Percksepad is een rondwandeling van zo’n 12 kilometer en loopt dwars door Park Lingezegen. De route is in twee richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes en je kunt ‘m verkorten tot 6 of 7 kilometer. Wij kiezen voor de variant van 12 kilometer en starten bij Landerij de Park 12 in Elst. Er is voldoende ruimte voor onze vierwieler en het Klompenpadbord met informatie is niet te missen.
Voedselbossen in Park Lingezegen
We komen al snel aan bij Voedselbos De Santackergaard. Een voedselbos is een bos dat door mensen is ontworpen om voedsel te produceren. Maar in een voedselbos vind je geen nette rijen gewassen. Er staat, net zoals in een natuurlijk bos, een mix van hoge bomen, lage bomen, struiken, bodembedekkers, (eetbare) wortels, knollen, kruiden en bloemen. Door deze mix voeden de plantensoorten elkaar en zijn bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest niet nodig. Het is als een wilde tuin waaruit je kunt eten. Een voedselbos is goed voor het milieu: het houdt de bodem gezond en trekt veel dieren en insecten aan. In Park Lingezegen bevinden zich maar liefst drie voedselbossen: Het Appelland, De Parkse Gaard en De Santackergaard. Wij wandelen door De Parkse Gaard en de Santackergaard. In deze voedselbossen worden bloemen, zaden, druiven, pruimen en granen geoogst. Als wij er doorheen wandelen zijn de meeste planten al toe aan hun winterslaap. Dat is jammer, want we hadden het graag in volle bloei willen bewonderen.
De Hoge Nootbrug
Park Lingezegen wordt doorkruist door een spoorlijn. Om beide gebieden met elkaar te verbinden is er een 350 meter lange stalen brug gebouwd: de Hoge Nootbrug. Boven het spoor, op het hoogste punt, maakt de brug een slinger zodat we uitzicht hebben op de monumentale Notenlaan en de prachtige, soms wel 100 jaar oude walnotenbomen. De brug is rank en slank en laat ruimte aan het landschap.
Het Waterrijk
Eenmaal de brug over, wandelen we door een landschap met water en rietmoeras. Dit deel van Park Lingezegen wordt niet voor niets ‘Het Waterrijk’ genoemd. We beklimmen trappetjes, bruggetjes en wandelen via vlonders dwars over het water. Ondanks het grauwe weer is er genoeg te zien. Wuivende rietkragen, kwakende meerkoeten en eenzame reigers omlijsten het landschap.
Rijkerswoerdse Plassen
We struinen verder en passeren de Rijkerswoerdse Plassen. Het zijn voormalige zandafgravingen die nu gebruikt worden als recreatieplassen. Er is een ‘grote plas’ en een ‘kleine plas’. We missen een Klompenpadbordje en onbedoeld lopen we bijna het hele meer rond. Het is geen straf, maar we moeten wel dezelfde weg weer terug. Eenmaal terug op de juiste route, versnellen we de pas op een rustige asfaltweg. Die brengt ons langs Restaurant de Klomp en een klein leeg zandstrand dat in de zomer er vast heel anders uitziet.
Restaurant de Klomp is dicht, dus een drankje moeten we aan ons voorbij laten gaan. Maar via een smal pad door het weiland naderen we langzaamaan het eind van de route. In de verte zien we Landerij de Park alweer liggen.
Wensboom bij Landerij de Park
We maken nog een klein rondje over Landerij de Park en denken na over een mooie wens voor Park Lingezegen. Bij de ‘wensboom’ kun je ideeën achterlaten waardoor het gebied nog mooier, leuker of beter wordt. Wij wensen Park Lingezegen een mooie doorontwikkeling en zeggen: ‘ga zo door’!
Wat wij vinden van dit Klompenpad in Park Lingezegen?
Klompenpad ’t Percksepad is een wandelroute door nieuwe natuur en dus geen ‘traditioneel’ Klompenpad over boerenerf en weiland. Als je houdt van water, riet en vogels is Klompenpad ‘t Percksepad een pareltje. De voedselbossen, de brug en de vlonders zorgen voor genoeg afwisseling. Aanrader voor een interessante wandeling op een mooie lentedag!
Wil je ook Klompenpad ’t Percksepad in Park Lingezegen wandelen?
Je start Klompenpad ’t Percksepad bij Landerij De Park, De Park 12 in Elst. Er is ook een opstappunt voor dit Klompenpad bij Restaurant De Klomp, Rijksweg-Noord 129 in Arnhem. Op beide plekken is voldoende ruimte om je auto te parkeren.
Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte Mr. Oudsingel (Rijkerswoerd) in Arnhem of bushalte Brabantweg Zuid in Arnhem
De route is gemarkeerd met blauwe bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Klompenpad ’t Percksepad volgt van 1 april tot en met 31 juli een omleiding in verband met het broedseizoen. Dit wordt dan aangegeven met omleidingsbordjes.
Wil je liever een andere wandeling maken?
Voor meer informatie over andere Klompenpaden kijk je op de website van Klompenpaden.
Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Heb je dit blog met plezier gelezen? Meld je dan hieronder aan om regelmatig een mooie wandeltip te ontvangen.
Comments