top of page

Wandelroute Landgoed Prattenburg: lekker wandelen in Rhenen

Bijgewerkt op: 19 apr. 2023


 

Bij Rhenen, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, vind je Landgoed Prattenburg: een bosrijk gebied met prachtige beukenlanen, hoogteverschillen en een klein stukje hei. Een mooie plek voor een wandeling op zondagmiddag. De groene gemarkeerde 6,5 kilometer lange wandelroute neemt je mee over heel Landgoed Prattenburg. Klik hier voor praktische informatie.

 

wandelen-landgoed-prattenburg
Landgoed Prattenburg

Start van de groene wandelroute Prattenburg op parkeerplaats Groen Entree

De groene wandelroute start direct vanaf parkeerplaats Groene Entree, Kerkewijk 115 in Rhenen. Er is genoeg ruimte voor onze auto en het eerste groene paaltje dat de wandelroute markeert, is snel gevonden. Ondanks de grijze weersvoorspellingen, breekt er een waterig zonnetje door en dat vinden we fijn.

wandelen-landgoed-prattenburg
Gemarkeerd met groene paaltjes

Landgoed Prattenburg

Landgoed Prattenburg is ruim 430 hectare groot. Het bestaat voor het grootste deel uit bos, voor een klein deel uit landbouwgrond en er is een park van zo’n 17 hectare dat alleen op aanvraag bezocht kan worden. Op het landgoed staat een particulier kasteeltje uit de 18e eeuw, dat beheerd en bewoond wordt door de adellijke familie Van Asch van Wijck. Of het leuk is om op zo’n landgoed te wonen? Dat is maar de vraag. Het echtpaar Van Asch van Wijk vertelt er meer over in dit mooie filmpje op Youtube.


wandelen-landgoed-prattenburg

Groen gemarkeerde wandeling

De groene paaltjes die de route aangeven leiden ons van het begin af aan door het bos. We komen niet op het park van het kasteel en op onze wandeling zien we er slechts een glimp van. Maar ook vanuit de verte lijkt het idyllische bouwwerk zo uit een sprookjesboek te zijn ontsnapt.


wandelen-landgoed-prattenburg
Kasteeltje op het landgoed

“Het bos is nog in winterslaap”

Kale hoge beuken markeren ons pad. We speuren naar jonge groene blaadjes aan de takken, maar die laten zich helaas nog niet zien. Het bos is nog in winterslaap en vandaag kunnen we slechts dromen van een vol gekleurde beukenlaan. Wat zal het hier mooi zijn in het voorjaar….


wandelen-landgoed-prattenburg
Bos nog in winterslaap

Loofbos en dennen

Als we verder lopen, wisselt het loofbos zich af met groene dennen. Het lichtgroene mos op de dikke boomstammen brengt een beetje kleur en het zonnetje brengt variatie aan in alle tinten grijs, bruin en beige. Dorre blaadjes knisperen onder onze schoenen als we bergop en bergaf lopen over de onverharde bospaden.

wandelen-landgoed-prattenburg

Utrechtse Heuvelrug ontstaan tijdens ijstijd

De Utrechtse Heuvelrug doet zijn naam eer aan. De heuvels in dit glooiende gebied zijn 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de ijstijd. Het ijs drukte het zand en grind uit de rivierbedding van de Rijn omhoog en zo vormden zich de zogenaamde ‘stuwwallen’.

wandelen-landgoed-prattenburg
Heideveldje

Heideveldje

Als we verder wandelen staan we, vrijwel uit het niets, ineens voor een open ruimte met hei. Er staat een houten hek en bankjes waar we lekker kunnen zitten om deze verassing goed in ons op nemen. De machtige boom waar we onder zitten, lijkt over het heideveld te waken en maakt grote indruk met zijn lange, uitgestrekte takken.


wandelen-landgoed-prattenburg
Enorme boom die het heideveld overziet

Een smal paadje leidt ons langs de zijkanten van de heide en voordat we het weten wandelen we weer over statige beukenlanen. De rondwandeling is bijna ten einde als we de verkeersgeluiden van de openbare weg weer opvangen. Met 6,7 kilometer op de teller komen we weer aan op parkeerplaats Groene Entree.Wat wij ervan vonden?

Een heerlijke wandeling voor een zondagmiddag. Niet te lang en niet te kort. De paden zijn wel wat rechttoe, rechtaan. Tip: wandel deze route op een doordeweekse dag. Toen wij er liepen op een grauwe zondagmiddag, viel het mee qua drukte. Maar we vermoeden dat het er een stuk drukker is op een zonnige voorjaarsdag.


 

Wil je ook de gemarkeerde wandelroute lopen op Landgoed Prattenburg?

  • De wandeling is ongeveer 6,5 kilometer lang en geheel onverhard.

  • Je start vanaf parkeerplaats de Groene Entree, Kerkewijk 115 in Rhenen.

  • Er is geen horeca op de route, maar vlak bij de parkeerplaats ligt Restaurant de Drie Zussen, waar je terecht kunt voor een hapje of drankje na afloop.

  • De wandelroute is goed gemarkeerd met groene paaltjes die vanaf de parkeerplaats al zichtbaar zijn.

  • Onderweg kom je ook langs het ‘Beleefpad’. Deze route van 2,5 kilometer is speciaal uitgezet voor kinderen en belooft veel te leren over de bomen, de wolken en andere dingen uit de natuur.


Andere wandelingen in de buurt van Rhenen zijn er genoeg. Hieronder mijn tips:

  • Rondje Rhenen: een gemarkeerde rondwandeling van negen kilometer. Een gevarieerde wandeling door veld, bos en de bewoonde wereld. Voor meer info, klik hier.

  • Grift- en Graftenpad: dit 12 kilometer lange landelijk Klompenpad door het buitengebied van Rhenen geeft je de rust en ruimte en een plek om lekker uit te waaien. Meer informatie, klik hier

  • Trekvogelpad etappe 13 en 14. Etappe 13 leidt je van Amerongen naar Rhenen. Op etappe 14 wandel je van Rhenen naar Ede. Beide etappes zijn gevarieerd en zeer de moeite waard.

wandelen-landgoed-prattenburg
Landgoed Prattenburg

Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.


2.451 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page