‘Ik hijg en kom puffend boven. Ben ik eindelijk op de top? Helaas, na deze heuvel volgt weer een nieuwe. En daarna nog een, en nog een….’ De prachtige wandelroute die ik loop in de bossen van De Steeg, heet niet voor niets de ‘Zevenheuvelenroute’. Het is een echte kuitenbijter. Pittig, maar o zo mooi! Praktische info over deze route vind je hier.
Start van de Zevenheuvelenroute Veluwezoom
De Zevenheuvelenroute start vanaf Parkeerplaats Lappendeken, Diepesteeg 25, in De Steeg. Wij komen met de auto en er is nog een plekje vrij op deze zonnige zondag in januari. Op het informatiebord lezen we dat er twee Zevenheuvelenroutes zijn: één van 7,5 km lang en één van 15 km lang. De routes zijn uitgezet door Natuurmonumenten, en mogelijk gemaakt door bijdragen van deelnemers aan de hardloopwedstrijden van de Stichting Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Oorspronkelijk zijn de paden uitgezet als hardlooproute, maar wandelen kan natuurlijk ook. Wij kiezen voor de 15 kilometer. De route is goed gemarkeerd en we gaan op weg!
Lappendeken
Langs een glooiend veld dat ‘de Lappendeken’ wordt genoemd, wandelen we richting de bossen. Het grasland waar we op uitkijken, bestond vroeger uit een bonte lappendeken van kleine akkertjes die over het glooiende landschap lagen uitgespreid. Nu ligt er alleen een klein laagje rijp, en de zon doet hard zijn best om dit ook te laten verdwijnen.
Carolinahoeve
Het duurt niet lang voordat we door de bossen lopen. Na ruim een kilometer zien we de Carolinahoeve liggen. In deze voormalige boerderij bevindt zich nu een restaurant met een groot terras. Hier zijn we eerder geweest tijdens een wandeling, en we herinneren ons de goede lunch waar we toen van genoten. Helaas vinden we het nu nog te vroeg voor een tussenstop, dus wandelen we verder.
Omhoog en omlaag
Het is geen eazy peazy wandeling. Het pad gaat omhoog en omlaag met hier en daar een pittig klimmetje. De heuvels waar we over lopen, zijn stuwwallen die ooit gevormd zijn door opstuwende gletsjers tijdens de ijstijd. Na verloop van tijd ging het ijs smelten, maar bleven de rotsen, zand en stenen achter. Zo ontstond het glooiende landschap in dit gebied.
Hardlopers
Hoewel wij het rustig aan doen, is de route bedoeld als hardlooptrail. Menig hardloper rent ons dan ook voorbij. Wij vinden het knap. Het klimmen en dalen is voor wandelaars al best uitdagend en we moeten er niet aan denken deze heuvels hardlopend te bedwingen!
Onzalige bossen en de Koningslaan
We struinen door een gebied dat de ‘Onzalige Bossen’ wordt genoemd. Waar de naam vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Wij vinden het echter niet ‘onzalig’ en genieten met volle teugen van dit stukje natuur. We komen aan op de Koningslaan. Deze monumentale beukenlaan werd in de 17e eeuw al gebruikt als kaarsrechte verbinding tussen Dieren en Ede.
Winters genieten
Met een ijslaagje op de plassen, de zon door de bomen en een helderblauwe lucht, kunnen we niet anders dan met volle teugen genieten van deze winterse wandeldag. De route staat overal perfect aangegeven en zo slingeren we door het heuvelachtige bos.
De Haverkist
Inmiddels bevinden we ons op iets vlakker terrein. Aan het eind van het pad ligt een wit huis met rode luiken te schitteren in de zon. Het is ‘de Haverkist’. De Haverkist was oorspronkelijk de dienstwoning van de boswachter van de Onzalige Bossen. Tot 1991 had het huis geen stromend water en elektriciteit. De gemeente Rheden plaatste De Haverkist in 2017 op de gemeentelijke monumentenlijst, onder meer vanwege de ‘uitermate beeldbepalende ligging in een open plek aan de rand van de Onzalige Bossen’.
Weer terug naar parkeerplaats Lappendeken
Het grootste deel van onze wandeling zit erop. Ook in de laatste kilometers van deze mooie wandeling, worden onze kuiten nog een paar keer op de proef gesteld. Met een laatste flinke klim komen we weer aan bij parkeerplaats Lappendeken. Rekken en strekken is dit keer geen overbodige luxe….
Wat wij ervan vonden?
Bijzonder mooie, pittige wandeling! Het zou nog mooier zijn geweest als de route ook een stukje heideveld van de Posbank zou bevatten, maar dat kun je er zelf makkelijk aan toevoegen.
Wil je ook de 7,5 km of 15 km Zevenheuvelenroute wandelen?
Beide routes starten vanaf Parkeerplaats Lappendeken. Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg. Er is voldoende ruimte om te parkeren en er ligt een leuk speelveld naast de parkeerplaats.
De routes zijn goed gemarkeerd en zijn in beide richtingen te wandelen. Lees hier meer informatie over de route van 7,5 km.
Je kunt de 15 km goed koppelen aan 7,5 km, zodat je een wandeling hebt van 22 km.
Hou in beide routes rekening met flinke hoogteverschillen. De routes zijn grotendeels onverhard.
Wandelroutes op de Veluwezoom en Posbank
Er zijn nog veel meer leuke wandelroutes op de Veluwezoom en de Posbank. Kijk ook eens naar deze (gemarkeerde) wandelingen:
NS wandeling van Dieren naar Rheden: deze 11 kilometer lange wandelroute start je vanaf station Dieren. De wandeling voert je door het bos en de Posbank naar station Rheden. Vanaf station Rheden neem je trein weer terug naar Dieren. De wandeling komt ook langs de Carolinahoeve. Zie mijn blog over deze wandelroute.
De 9 kilometer lange wandelroute Beekhuizen start vanaf het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Je wandelt over pittige heuveltjes in een bosrijk parcours. Landgoed, sprengen en mooie doorkijkjes. Zie ook mijn blog over wandelroute Beekhuizen.
Vanaf Paviljoen de Posbank starten nog twee andere gemarkeerde wandelroutes: een van 5 kilometer en een van 5,4 kilometer.
Liever een andere wandeling maken?
Kijk dan eens op mijn wandelpagina voor tips en blogs over wandelingen in Utrecht en Gelderland.
Vind je deze blog leuk? Schrijf je in als abonnee. Het kost niets en je krijgt regelmatig een mail met een leuke tip voor een wandeling.
Comments