top of page

Wandelroute Posbank Carolinahoeve: heerlijk wandelen op de Veluwezoom


 

Heuvelachtige heidevelden, lange bospaden en frisgroene varens. Tel daar de idyllisch gelegen ‘Carolinahoeve’ bij op en je hebt de ingrediënten voor een prachtige wandeling. De 7 kilometer lange wandelroute Posbank Carolinahoeve voert je dwars door Nationaal Park de Veluwezoom. Met al zijn hoogteverschillen en uitzichten is het een bijna on-Nederlandse wandeling. Voor praktische informatie, klik je hier.

 
wandelen-posbank-carolinahoeve
Posbank

Start van de Carolinahoeve wandeling

De wind waait, de zon schijnt en er spettert soms een drupje. Op een écht Nederlandse zondagmiddag in juli kiezen we voor een wandeling die er mag zijn: wandelroute Posbank Carolinahoeve Veluwezoom. De met rode bordjes gemarkeerde wandeling start bij Paviljoen de Posbank, waar we ook onze auto kunnen parkeren. Vanaf het paviljoen hebben we meteen al een weergaloos uitzicht over de heide die al een beetje in bloei staat.

wandelen-posbank-carolinahoeve
Mooi uitzicht op de hei

Onzalige bossen

De route start echter in de zogenoemde ‘Onzalige Bossen’. Waar de naam vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Wij vinden het gebied zeker niet onzalig en genieten met volle teugen van dit stukje natuur.


wandelen-posbank-carolinahoeve
Onzalige bossen
Twee dames mét hond durven er niet langs

Ergens halverwege het bos horen we hard en schor geloei. We lopen door, maar blijven stilstaan als duidelijk wordt waar het geluid vandaan komt. Een groepje Schotse Hooglanders staat naast het pad behoorlijk wat indruk te maken. Twee dames mét hond durven er niet langs. Zelf ben ik ook geen held, maar mijn wandelmaatje spoort me aan om vooral rustig door te wandelen en zoveel mogelijk afstand te houden. Met de twee dames in ons kielzog, passeren we de runderen met hun grote horens. Het gaat allemaal goed en we kunnen weer door.Koningslaan

Over de ‘Koningslaan’, een kaarsrechte beukenlaan, vervolgen we het pad. De weg gaat omhoog en omlaag met hier en daar een pittig klimmetje. De heuvels waar we over lopen, zijn stuwwallen die ooit gevormd zijn door opstuwende gletsjers tijdens de ijstijd. Na verloop van tijd ging het ijs smelten, maar bleven de rotsen, zand en stenen achter. Zo ontstond het glooiende landschap in dit gebied.


wandelen-posbank-carolinahoeve
Koningslaan

Tussenstop Carolinahoeve

Een regenbuitje trekt over, maar het dichte bladerdak is een uitstekende paraplu. Aan het eind van de Koningslaan opent het landschap zich en komen we op meer open terrein. We kunnen ‘Carolinahoeve’ al zien liggen. In de voormalige boerderij bevindt zich nu een restaurant met een groot terras. De hoeve is populair en met enige moeite weten we een tafeltje op het gras te scoren. Tijd voor de lunch!

wandelen-posbank-carolinahoeve
wandelen-posbank-carolinahoeve
Carolinahoeve

Prachtig bos en groene varens

Een lekker broodje en een glaasje wijn stillen onze trek en zorgen ervoor dat we een klein uurtje later weer vol goede zin aan de tweede helft van de wandeling beginnen. Het bos is nog steeds prachtig. Met hier en daar een open plek en honderden groene varens die ons omringen.

wandelen-posbank-carolinahoeve
Tussen de varens door

Paarse Posbank

Het laatste stukje van de route leidt ons over de paarse Posbank. Het glooiende landschap is een lust voor het oog en de dreigende wolken maken het landschap alleen nog maar mooier.


wandelen-posbank-carolinahoeve

"200 schapen en twee geiten"

We hebben mazzel; vlak aan het zandpad staat de schaapsherderin met haar kudde en honden. “Het zijn 200 schapen en twee geiten” vertelt ze, en we aanschouwen de dieren die zich tegoed doen aan het gras tussen de heideplanten. Haar honden staan er oplettend bij; die hebben wel zin in wat beweging. Maar de kudde houdt zich rustig en de honden moeten nog even wachten op actie. We zeggen de kudde gedag en wandelen over de paarse vlakte terug naar Paviljoen de Posbank, het eindpunt van onze wandeling.


Wat wij vinden van wandelroute Posbank Carolinahoeve Veluwezoom?

Een beauty onder de wandelpaden. Niet te lang en perfect voor een paar uur puur natuur. Halverwege ligt de Carolinehoeve; perfect voor een drankje of lunch. Deze wandelroute is mooi in alle jaargetijden, maar als je de hei wilt zien bloeien moet je in augustus gaan.

 

Wil je ook wandelroute Carolinahoeve lopen?

  • Je kunt starten bij Paviljoen de Posbank, Beekhuizerweg 1 in Rheden. Hier kun je je auto parkeren. Als de parkeerplaats vol staat, kun je ook parkeren op parkeerplaats de Bosrand, waar de rode route langs komt.

  • Als je afhankelijk ben van openbaar vervoer, dan ben je wat langer onderweg. Vanaf NS station Rheden. Tip: kies dan voor een wandelroute vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom.

  • De wandelroute is 7 kilometer lang en wordt gemarkeerd door gele bordjes met een rode stip.

  • Tip: wandel op een doordeweekse dag, in het weekend kan het druk zijn op de Posbank.


Andere wandelroutes op de Veluwezoom en Posbank

Er zijn nog veel meer leuke wandelroutes op de Veluwezoom en de Posbank. Kijk ook eens naar deze (gemarkeerde) wandelingen:


  • NS wandeling van Dieren naar Rheden: deze 11 kilometer lange wandelroute start je vanaf station Dieren. De wandeling voert je door het bos en de Posbank naar station Rheden. Vanaf station Rheden neem je trein weer terug naar Dieren. De wandeling komt ook langs de Carolinahoeve. Zie mijn blog over deze wandelroute.

  • Ook de Zevenheuvelenroute op de Veluwezoom is een aanrader. De route is oorspronkelijk gemarkeerd als hardlooproute, maar is natuurlijk ook een prima wandeling. Deze 7 km lange route gaat heuveltje op en heuveltje af en loopt vooral door het bos.

  • De 9 kilometer lange wandelroute Beekhuizen start vanaf het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Je wandelt over pittige heuveltjes in een bosrijk parcours. Landgoed, sprengen en mooie doorkijkjes. Zie ook mijn blog over wandelroute Beekhuizen.

  • Vanaf Paviljoen de Posbank starten nog twee andere gemarkeerde wandelroutes: een van 5 kilometer en een van 5,4 kilometer.


Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.


384 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page