top of page

5 Tips voor winterse wandelingen met horeca


 

Kale takken, een laagje rijp en als het meezit een strakblauwe lucht. In de winter vind ik het heerlijk om te gaan wandelen, maar dan wel met onderweg of aan het eind een warme kop chocolademelk of glühwein. Hou jij er ook van? Ik geef je graag wat inspiratie en tips voor winterse wandelingen mét horeca.

 

Mijn tips voor mooie wandelingen met horeca zijn de volgende:


wandelen-met-horeca
Winters genieten!

1. Pad van Zus in Garderen (12 km)

Zelfs met regenachtig weer heb ik genoten van deze wandeling van 12 kilometer. Omdat je een groot deel onder de bomen loopt, heb je weinig last van nattigheid. Door het frisgroene mos op de grond lijkt het Pad van Zus zelfs op een grauwe dag nog op een sprookjesbos. Het wandelpad slingert over de landgoederen Groot en Klein Boeschoten, door bossen met beuken, eiken en berken en als laatste over een fraai stukje hei. De officiële startplaats van het Pad van Zus is bij de parkeerplaats op de Hogesteeg, in Garderen, maar je kunt ook starten bij het Zandsculpturenfestijn in Garderen. Tot en met 4 maart 2023 is hier de tentoonstelling "In Winterse Sferen.” Vanaf 27 december 2022 zijn er schitterende ijssculpturen te zien en kun je zelf zien hoe ijsblokken omgetoverd worden tot ware kunstwerken. En uiteraard kun je hier genieten van chocolademelk, glühwein of een oliebol. Meer info over het Pad van Zus? Klik hier.

winter-wandelen-met-horeca
Pad van Zus

2. Klompenpad Speuldepad in Staverden (16 of 13 km)

Landgoed Staverden bestaat deels uit bos en deels uit gecultiveerd landschap. Het middeleeuwse kasteel Staverden met haar gracht en waterrat staat centraal op het landgoed en de Staverdense beek stroomt er dwars doorheen. Als je de paarse klompenpadbordjes volgt, kom je via een kabbelend beekje in het bos. Daarna wandel je over de hei en kom je door het Speulder- en Sprielderbos. Daarna vervolgt de route zich over de Ermelosche Heide en na 16 km kom je weer aan bij kasteel Staverden. Als je wilt kun je de wandeling verkorten tot 13 km, dit staat onderweg aangegeven (routeverkorter). Eenmaal weer terug bij het kasteel kun je genieten van een hapje of een drankje bij de Brasserie (op 1e en 2e Kerstdag alleen op reservering). Meer informatie over deze prachtige wandeling? Klik hier.

winters-wandelen-met-horeca
Door bos en hei op het Speuldepad

3. Dorenweertsepad in Doorwerth (8 km of 13 km)

Wie denkt dat Nederland helemaal plat is, heeft vast het Dorenweertsepad nog nooit gelopen. Op dit 8 of 13 kilometer lange Klompenpad in de buurt van Doorwerth is het net alsof je wandelt in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door bossen, velden en uiterwaarden. Kasteel Doorwerth is het start- en eindpunt; een sprookjesachtig kasteel in het buitengebied van Doorwerth. Het kasteel is tegen betaling open voor publiek (di t/m zon) en in het Kasteel Café de Zalmen kun je even bijkomen. Prachtige wandeling, mooi kasteel en heerlijk eten! Meer lezen over het Dorenweertsepad? Klik hier.


winters-wandelen-met-horeca
Kasteel Doorwerth

4. Beekhuizenroute in Rheden, 9 km

Vanuit Rheden wandel je over pittige heuveltjes in een bosrijk parcours met landgoed, sprengen en mooie doorkijkjes. De 9 kilometer lange wandelroute Beekhuizen begint en eindigt bij Bezoekerscentrum Veluwezoom. (1e kerstdag gesloten). De met bruine pijltjes gemarkeerde wandelroute is goed gemarkeerd, geheel onverhard en een echte aanrader. Onderweg kun je bij Restaurant Woodz terecht voor de lunch, een borrel of diner. Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom vertrekken nog meer wandelroutes van verschillende afstanden. Lees meer hierover in mijn blog over wandelroute Beekhuizen.

winters-wandelen-met-horeca
Wandelroute Beekhuizen

5. N70 in Nijmegen, 14 km

Deze kuitenbijter met klasse staat bekend staat als één van de mooiste wandelingen in Nederland. Behoorlijk stijgen en dalen doe je op deze wandelroute van 14,5 kilometer ten oosten van Nijmegen. Je kunt starten bij Restaurant Tante Koosje waar je kunt parkeren langs de doorgaande weg, maar er zijn nog zeven andere startpunten voor deze rondwandeling (zie meer hierover in mijn blog over de N70). De route is goed gemarkeerd met groene pijlen. Het fijne is dat er genoeg horeca op de route ligt waar je even lekker wat kunt eten of drinken en nieuwe energie kunt opdoen. Goede schoenen zijn noodzakelijk, voor de steile afdalingen is een goed profiel onder je stappers geen overbodige luxe. Aanrader!

winters-wandelen-met-horeca
N70

 

Niet gevonden wat je zocht en heb je meer inspiratie nodig?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

Wandel ze!584 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page