top of page

Baños, Ecuador: canyoning en raften

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Voor wie in Ecuador van het buitenleven wil genieten; Baños is ‘the place to be’. Op zo’n 300 kilometer ten zuiden van Quito, aan de rand van de Amazone, ligt deze junglebestemming te wachten op alle sportieve natuurliefhebbers die hun adrenalineniveau graag op peil houden. Je kunt er fietsen, hiken, raften, paragliden, ziplinen of ‘gewoon’ genieten van de prachtige omgeving. Wij zijn er twee dagen en besluiten onze canyoning skills te gaan testen en te gaan raften.

canyoning-raften-Banos-ecuador
Canyoning in Banos

Canyoning in Baños

We zijn wat huiverig; we kennen canyoning alleen van de mooie plaatjes aan de muur van de touroperators. Gespierde mannen en stoere vrouwen die schijnbaar moeiteloos een waterval abseilen. Hoewel we thuis heus ons best doen in de sportschool; vinden we dit echt wel spannend.


In de shop van Geotours maken we kennis met instructeur Gabriël; onze ‘engel’ die over ons belooft te waken. We krijgen een wetsuit en een tuigje met touw en kabels. Een kort autoritje brengt ons naar de Chamana waterfalls; een serie van zeven kleine watervallen. Gabriël laat ons zien hoe we onszelf vast moeten maken en weer los moeten koppelen. Op het droge oefenen we de beste houding. Benen wijd en billen naar achteren. Het voelt wat onwennig en met gezonde spanning lopen we naar boven.

Banos-canyoning-raften-ecuador
De eerste meters
‘at the last two meters, you let go off the rope and jump’

We komen aan bij de eerste waterval en dalen, één voor één, voetje voor voetje, de glibberige rotsen af. Naar achter hangen, het touw steeds een stukje laten vieren en weer verder. Het koele witte water spettert langs me heen. Het is minder eng dan ik dacht totdat Gabriël zegt ‘at the last two meters, you let go of the rope and jump’. En dat vertelt ie nu pas? Moet ik me echt rugwaarts laten vallen? Maar ik vertrouw op engel Gabriël en wie A zegt, moet ook B zeggen……dus laat ik het touw los en val in het koude poeltje onder de waterval. Ik hap naar adem en kom al snel weer met mijn hoofd boven water. Dit valt reuze mee en is leuk! Dus gaan we op naar waterval twee!

canyoning-raften-banos-ecuador
Achteruit vallen

Vrije val

We krijgen er steeds meer handigheid in en genieten van het water, de inspanning en het uitzicht. Ook bij de tweede waterval moeten we ons de laatste meter naar achter laten vallen en opnieuw moet ik even slikken. Maar het gaat goed. Voordat we het weten zijn we bij de vierde en laatste waterval. Hier wacht ons een laatste beproeving. Gabriël laat ons zien waar me moeten starten, een heel smal richeltje van waaruit ik niet kan zien wat er onder me bevind. “You have to jump backwards, trust me on this” verzekert Gabriël me.

canyoning-raften-banos-ecuador

Ik kan niet meer terug, dus is er nog alleen maar een weg heen. Ik sta op het richeltje en ben blij dat ik niet naar voren kijk. Ik vertrouw op Gabriël en spring backwards de diepte in. Ik gil het uit als ik een vrije val maak van minstens tien meter. Maar het touw laat niet los en als ik eenmaal lekker bungel en de waterdruppels op mijn helm voel kletteren, geniet ik van de rush. Daar hang ik dan en langzaam vier ik naar beneden. Whoehoe! Weer terug in Baños, pakken we een biertje in een van de vele barretjes en geven elkaar een dikke high five! Deze kan van de bucketlist af!


Raften in Baños

Als we de volgende ochtend weer fris opstaan wacht ons een rafting trip op de Pastazi rivier; één van de vele rivieren in dit uitgestrekte gebied. Geraft heb ik al eerder en ik heb er zin in. Mijn enige angst is dat ik uit de boot val.

canyoning-raften-banos-ecuador
Pastazi rivier

Maar het gaat lekker en met zes man in de boot vormen we een goed team en bedwingen we het wit kolkende water. Onze gids vertelt ons over “Eddie’s”; een soort van poeltjes in de rivier waar het nauwelijks stroomt en waar je veilig even uit kunt rusten. Met stromingen in rapid 3 en 4 pakken we deze rustmomenten maar al te graag!

canyoning-raften-banos-ecuador
"Ik kan het niet tegenhouden en voordat ik het weet lig ik in het bruisende water".

De vaart zit er lekker in. Net als ik een beetje begin te genieten van de natuur om ons heen, zie ik drie flinke rotsen en kolkende rapids voor me.Forward!!!” schreeuwt onze gids en we peddelen als gekken. Maar niet genoeg en de zijkant van de boot schuurt tegen één van de rotsblokken waardoor de boot overhelt. Ik voel dat ik van het rubber glij. Ik kan het niet tegenhouden en voordat ik het weet lig ik in het bruisende water. De man voor me grijpt mijn been maar dat helpt niet. Ik grijp naar het touw van de boot en zo hang ik een paar meter in het koude water. Tijd om bang te zijn heb ik niet, we zijn de ergste rapids net voorbij en stiekem voelt het water best lekker! Het duurt even voordat mijn buddy zich realiseert dat ie me bij mijn zwemvest de boot in moet hijsen. Maar zodra hij grip heeft, beland ik met mijn buik weer in het midden van de boot. We varen snel naar een Eddie waar we even kunnen bijkomen. Wauw!


Schommelen bij Casa de Arbol

Zonder kleerscheuren meren we na een dik uur weer aan en sta ik met beide benen weer op vaste grond. Het avontuur is ten einde en het is tijd om weer te gaan…

Maar we kunnen Baños niet verlaten zonder een bezoek aan Casa de Arbol. En op die grote schommel? Daar komt het kind in ons los en genieten we nog even na van al onze avonturen…

Canyoning-raften-banos-ecuador
Schommelen bij Casa de Arbol
 

Wil je ook naar Baños in Ecuador?

  • Wij boekten onze tweedaagse tour via Rebecca Adventure Travel. Alles goed verzorgd, een goed hotelletje, vervoer en tours geregeld.

  • Zowel het raften en de canyoning tour wordt begeleid door professionele instructeurs. Zij weten wat ze doen. Materiaal en kleding (wetsuits etc.) zijn goed onderhouden.

  • Naast raften en canyoning kun je er ook ziplinen, fietsen huren (5$ per dag), hiken, paragliden enzovoorts.

  • Wij maakten ook een wandeling naar de Pailon del Diablo (duivels waterval); zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

  • Vergeet niet te gaan schommelen bij Casa de Arbol!

Andere bestemmingen in Ecuador

Vraag je je nog af waar je volgend jaar naar toe wilt op vakantie? Ecuador met al haar hidden treasures is fantastisch. Bestemmingen die je zeker moet zien, zijn Quito, Galapagos, Mashpi Lodge, de Amazone en de vulkaan Cotopaxi. Check hier mijn blogs over andere bestemmingen in dit prachtige land.Tags:

192 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page