top of page

Ecuador: afdingen op de Otavalo market

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Op ongeveer twee uur rijden vanaf Quito, ligt Otavalo. Hier vind je een kleurrijke markt met talrijke lokale en regionale producten. Poncho's, sjalen, armbandjes, hoeden, kleden, beeldjes, kleding, tassen. Veel is handgemaakt en wordt met trots aangeprezen door de inheemse verkopers. Ga op zaterdag, dan is de markt het grootst. Op andere dagen is er ook markt, alleen is die dan een stuk kleiner.

Otavalo-markt-ecuador
Otavalo Market

Via het middelpunt van de wereld naar Otavalo

Wij gaan op zaterdag. We boeken een tourtje via Rebecca Adventure Travel. Het handige van deze tour is dat je onderweg de kans krijgt om ook andere dingen te zien. Dus bezoeken wij eerst een kleine koekjesfabriek en zien hoe ze het deeg vormen en draaien. Een beetje toeristisch is het wel, maar het breekt de lange rit en de koekjes smaken goed. We rijden verder en komen aan bij het middelpunt van de wereld in Mitad del Mundo, ofwel de evenaar. Veel meer dan een monument is het niet en het schijnt niet eens exact de juiste plek te zijn... Over het algemeen wordt tegenwoordig aangenomen dat de evenaar 270 meter verderop ligt. Maar naast Mitad del Mundo vind je hier ook het Intiñan Solar Museum waar je kunt experimenteren met "draaiend water" en kan balanceren met een ei.

Otavalo-markt-Ecuador
Koekjesfabriek onderweg
otavalo-markt-ecuador
Monument bij Mitad del Mundo

Het stadje Otavalo

Rond het middaguur komen we aan in Otavalo. De stad ligt in de provincie Imbabura op 2500 meter hoogte en heeft ongeveer 53.000 inwoners. Otavalo dankt zijn naam aan de indianenstammen. Het stadje is vooral bekend vanwege de grote kledingmarkt op zaterdag. De kleding wordt gemaakt door mannen en vrouwen van omliggende dorpen en communities, zoals de Taxopamba, la Joya, Quichinche, Selva Alegre of Apueala Y Agato. Deze stammen zijn erin geslaagd om hun eigen cultuur en identiteit te behouden en ze aan te passen aan de huidige tijd. Zij maken vooral textiel en hebben het productieproces kunnen moderniseren. Dat leverde voldoende geld op om oorspronkelijke gronden terug te kopen van grootgrondbezitters. Otavalo is, in vergelijking met veel andere plaatsen in Ecuador, welvarend en heeft een vrolijk straatbeeld. Behalve kleding, zien we ook talloze kraampjes met sieraden, tassen, schilderijen en andere ambacht.


otavalo-markt-ecuador
Otavalo markt

Vest kopen op de Otavalo Markt

We kijken onze ogen uit; niet alleen naar alle koopwaar. De inheemse bevolking in bont gekleurde rokken en poncho's is haast nog mooier. We zijn op zoek naar een warm vest en zien een rood gebreid vest liggen met lama's er op. Mijn reismaatje past 'm aan en dan begint het spel. Omdat we het Spaans nog niet vloeiend onder de knie hebben, onderhandelen we vooral met lichaamstaal. Met papier en pen kunnen we onze afdingkunsten uiteindelijk bezegelen en zijn we eigenaar van het handgebreide kledingstuk (zie ook het filmpje onderaan dit blog).

otovalo-markt-ecuador
Vest kopen op de Otavalo Markt

Nog meer koopwaar op de Otovalo markt

We blijven kijken. We zien vrouwtjes die aardbeien verkopen, of hoeden, of allebei tegelijk. Mannen en vrouwen die vooral komen voor het eten; kokende soepjes waar kop en poten nog in rond drijven. We doen ons te goed aan empañadas en verbazen ons over de paspoppen! De Ecuadoranen hebben een duidelijke voorkeur voor dikke billen, het liefst met een strakke legging er omheen. Hier vind je Ecuador op en top.

Otavalo-markt-ecuador
Paspoppen in Otavalo

Vanaf Otavalo naar Cuicocha

Onze dagtrip is nog niet voorbij. Als we genoeg hebben van de Otavalo markt, rijden we met het busje naar Cuicocha. Cuicocha is een 3 km breed kratermeer aan de voet van de Cotacachi-vulkaan in de Ecuadoraanse Andes. De naam komt van de inheemse taal Kichwa en betekent "Lago del Cuy" ofwel Guinea Pig Laguna in het Engels. We parkeren op de parkeerplaats en gaan al lopend op pad. Na een kleine 20 minuten zien we het kratermeer verschijnen. Diep onder ons ligt het donkerblauwe ijskoude water, omgeven door de steil oprijzende kraterwand. Er zijn niet veel mensen, onze groep loopt vrijwel alleen over het pad. En dat schijnt bijna altijd zo te zijn. Het is mogelijk om helemaal om het meer heen te wandelen, maar dat laten we aan ons voorbij gaan. We bewonderen het meer en na een half uurtje, lopen we via een ander smal pad weer terug naar ons busje.


Otavalo-markt-ecuador
Mooi uitzicht op het kratermeer

Van Otavalo terug naar Quito

Rest ons nog de drie uur lange rit terug naar Quito. Onze oogjes vallen dicht tijdens de rit, maar eenmaal in Quito, genieten we nog even na van deze enerverende dag gevuld met cultuur én natuur!

 

We hebben onze ervaringen natuurlijk ook vastgelegd in een filmpje. Eigenlijk veel leuker dan er over lezen.... Zien? Kijk vooral het filmpje hieronder. 

Ook naar Otavalo?


Vanuit Quito kun je de bus nemen vanaf "Terminal Carcelen" (in het noorden). Je moet in Otavalo uitstappen bij een kleine bus terminal op Calle Atahualpa & Jacinto Collahuazo. Het kost je US$2.50.


Maar je kunt ook een dagtour boeken (zoals wij deden) bij een touroperator. Het is wat duurder, maar je wordt onderweg wel meegenomen naar leuke plekken die je anders niet zou zien. Eén van de touroperatours bij wie je dit kunt boeken is Rebecca Adventure Travel (vanaf Quito).


Andere bestemmingen in Ecuador?

Vraag je je nog af waar je volgend jaar naar toe wilt op vakantie? Ecuador met al haar hidden treasures is fantastisch. Bestemmingen die je zeker moet zien, zijn Quito, Baños, Galapagos, de Amazone en de vulkaan Cotopaxi. Check hier mijn blogs over andere bestemmingen in dit prachtige land.Tags:

198 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page