top of page

Klompenpad Breeschoterpad: winters wandelen in Renswoude


 

Het Breeschoterpad is een 6 kilometer lang Klompenpad door het buitengebied van Renswoude. Verwacht geen spectaculaire natuur, maar ben je in de buurt is en heb je zin in een leuk, grotendeels onverhard pad, dan kom je op het Breeschoterpad geheel aan je trekken. Voor praktische info, zie hier.

 
klompenpad-breeschoterpad
Klompenpad Breeschoterpad

Startpunt Klompenpad Breeschoterpad

Het is ouderwets koud in Nederland met graden om en nabij het vriespunt. Ik heb een ochtend vrij en afgesproken met een vriendin om te gaan wandelen. Met dikke jas, handschoenen en muts starten we het Klompenpad Breeschoterpad bij Restaurant de Dennen, Utrechtseweg 34 in Renswoude. Restaurant de Dennen is niet alleen het startpunt van het Breeschoterpad, vanaf hier kun je ook het Daatselaarsepad of het Jufferpad (16 km) gaan wandelen.


Klompenpad-breeschoterpad
Er vertrekken ook andere Klompenpaden

Groeperkade

Vanaf het restaurant starten we over een klein dijkje dat omringd wordt door bomen. Het is de ‘Groeperkade’ en maakt deel uit van de Grebbelinie waar in de Tweede Wereldoorlog hard om werd gevochten.

Klompenpad-breeschoterpad
Groeperkade

Christelijke bordjes op het Breeschoterpad

Even verderop, op de Wittenoordsweg staan we stil. “Het gras verdort en de bloem verwelkt, maar het Woord van onze God houdt altijd stand”, staat er op het bord aan de andere kant van de weg. Niet alleen interessant voor gelovigen onder ons; de vraag wat voor jou altijd bestaan blijft, geeft natuurlijk stof tot nadenken. De ‘even stilstaan’ bordjes zijn een initiatief van de gezamenlijke Scherpenzeelse kerken en staan niet alleen op het Breeschoterpad, ook op het Dashorsterpad kun je ze tegenkomen.

klompenpad-breeschoterpad
Even stil staan bordjes

Winterse taferelen

Maar heel lang staan we niet stil, want het is koud. En het enige wat helpt, ondanks onze warme kleding, is flink doorstappen. En dat doen we dan ook. Onze moeite wordt beloond door prachtige winterse taferelen. De rijp op het veld kleurt in fel contrast met de wolken die steeds donkerder worden en waar de zon nog maar net doorheen piept.

klompenpad-breeschoterpad
Rijp op de velden

We staan weer even stil. Dit keer niet voor een Bijbelse tekst, maar om een groepje witte berken te bewonderen. Ze zijn een plaatje om te zien en we bedenken bij onszelf dat de Nederlandse winters toch niet zo grauw zijn als ze soms lijken.

klompenpad-breeschoterpad
Mooie doorkijkjes

Een vrolijke boom

Maar je moet het wel zien, al dat moois op de route. Dit korte Klompenpad van 6 kilometer heeft aangename verrassingen. Wuivend riet, plukjes gras op het veld, en zomaar een vrolijke boom die ons verwelkomt. Ook passeren we Groot Wolfswinkel; een fraai heideveld met een bosvennetje in het midden.

klompenpad-breeschoterpad
Vrolijke boom
"Hier klopt iets niet"

Al kletsend wandelen we verder en op een paar stukjes asfalt na, loopt het lekker door op de grotendeels onverharde route. Voor we het weten zijn we weer op de Groeperdijk en verwachten we Restaurant De Dennen weer tegen te komen. Maar het pad loopt door, we missen een geel Klompenpadbordje en dan staan we ineens weer na te denken over het Woord van God dat altijd stand houdt.... Hier klopt iets niet.

klompenpad-breeschoterpad
Oók stukjes asfalt

Klompenpaden app

Hoewel meestal niet nodig, pakken we de app van Klompenpaden erbij om te zien waar we zitten. Met onze beperkte navigatieskills komen we tot de conclusie dat we het Breeschoterpad opnieuw zijn gestart en blijkbaar een bordje gemist hebben dat ons zou hebben teruggebracht naar het startpunt. Dom, dom, dom. Met precies 8 kilometer in de benen komen we dan uiteindelijk weer aan bij Restaurant De Dennen. Het is tijd onze wandeling te laten bezinken onder het genot van een lekker broodje en een kopje soep. En dat doen we….

 

klompenpad-breeschoterpad
Winterse taferelen

Wil je ook Klompenpad Breeschoterpad wandelen in Renswoude?

  • Het Klompenpad is ongeveer 6 kilometer lang en start bij Restaurant de Dennen, Utrechtseweg 34 in Renswoude. Als je met het OV gaat, neem dan bus 80 of 83 en stap uit bij Bushalte De Dennen.

  • De wandeling wordt goed aangegeven met gele klompenpadbordjes. Let goed op de kleur, want, er vertrekken nog meer Klompenpaden vanaf deze plek.

  • De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

  • Wil je een langere wandeling maken, dan kun je het Breeschoterpad combineren met het Daatselaarsepad.

  • In tegenstelling tot de meeste andere Klompenpaden, kun je hier je viervoeter (mits aangelijnd) gewoon meenemen.

  • Meer informatie over Klompenpaden? Klik hier.

Horeca onderweg:

Restaurant De Dennen , Utrechtseweg 34, Renswoude.

Landgoed Ruwinkel Pannenkoekenboerderij Grietje, Ruwinkelseweg 11, Scherpenzeel

Landgoed Ruwinkel, Restaurant Bread & Breakfast , Ruwinkelseweg 11, Scherpenzeel

klompenpad-breeschoterpad
Langs het riet

Liever een andere mooie wandeling maken in Gelderland of Utrecht?

Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!

159 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page