top of page

Wandelen Putten: rondwandeling door het Putterbos

Bijgewerkt op: 3 jan. 2023


 

Je hoeft niet altijd lang te wandelen om van prachtige natuur te genieten. In het Putterbos ligt een fijne korte rondwandeling van 6 kilometer. In nog geen 1,5 uur struin je door een van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Laat je telefoon maar thuis, want de Putterboswandeling is geheel gemarkeerd met rode paaltjes. Klik hier voor praktische info.

 

wandelen-putten
Wandeling Putterbos

Start van de rode paaltjesroute Putterbos

Het is een koude zondagmiddag. De laatste decemberblaadjes hangen nog aan de bomen en we hopen een laatste vleugje herfst mee te pakken. Dus trekken we de wandelschoenen aan voor een korte wandeling in Putten. We parkeren de auto op de parkeerplaats aan de Prins Hendrikweg. Wat meteen opvalt is het grote speelveld naast de parkeerplaats, waar je op een warme dag ook nog prachtig kunt picknicken aan een van de picknicktafels die er staan.

wandelen-putten
Groot informatiebord met bijzonderheden

Putterbos

Er staat een groot informatiebord met bijzonderheden die in het Putterbos en het aangrenzende Speulder- en Sprielderbos te vinden zijn: een grote bostoren op Landgoed Schovenhorst, ‘dansende bomen’ en het Solse gat. Ze liggen niet op de rode paaltjesroute die we willen volgen, maar zijn zeker een bezoek waard op een volgende wandeling.


wandelen-putten
Rode paaltjes markeren de route

Hondenlosloopgebied

Het eerste deel van de route is een losloopgebied voor honden en dat merken we. Tot twee keer toe worden we besprongen door bruine viervoeters. Ze bedoelen het vast niet kwaad, maar wij worden er niet blij van. Hoe verder we komen, hoe rustiger het wordt en we wandelen op ons gemak door het gevarieerde bos. Over smalle paadjes waar de bruine bladeren zo lekker knisperen onder onze schoenen.


wandelen-putten
Overal blad

Grafheuvels

Het Putterbos is een bos met grafheuvels en we zien er verschillende op de route. Een grafheuvel is een prehistorische begraafplaats waar soms meerdere mensen werden begraven. Je herkent een grafheuvel als een lage heuvel in het (bos)landschap. Grafheuvels dateren uit de Late Steentijd en de IJzertijd, en zijn dus meer dan 5000 jaar oud.

Dood hout en takken

We vervolgen ons pad en komen maar weinig andere wandelaars tegen op de route. De rode paaltjes staan goed aangegeven. Wat het Putterbos ook bijzonder maakt, is dat dood hout en takken niet worden opgeruimd. Niet uit luiheid; voor insecten, mossen en paddenstoelen vormt het een ideale voedingsbodem. Het dode hout is belangrijk in de kringloop tot humusvorming in het bos en de losse takken bieden een mooi onderdak voor kleine dieren.Door alle bochtjes en kronkelende paadjes zijn we onze oriëntatie een beetje kwijt. Maar dat vinden we niet zo erg. Zolang we de rode paaltjes blijven volgen komen we er wel. Een kleine anderhalf uur later komen we weer helemaal fris aan op de parkeerplaats waar onze auto staat.

Wij worden wel blij van wandelen door het bos, en vinden het Putterbos met zijn 6 km lange paaltjesroute dan ook een perfecte plek voor een mooie zondagmiddag-wandeling.


 

Wil je ook de 6 km lange wandeling door het Putterbos maken?

  • De wandeling start op de Parkeerplaats Prins Hendrikweg in Putten. Hier ligt ook een speelveld en picknickmogelijkheid.

  • Deze rondwandeling is gemarkeerd met rode paaltjes en is ongeveer 6 kilometer lang.

  • Trek goede wandelschoenen aan. De route is vrijwel geheel onverhard.

  • Op de route zelf vind je geen horeca. Neem dus zelf iets mee als je daar behoefte aan hebt, of ga na afloop iets drinken in het gezellige centrum van Putten.

Wil je liever een andere (rond)wandeling maken in de buurt van Putten? Denk dan eens aan de volgende wandelroutes:

  • Klompenpad Oldenallerpad: een 9 km lang Klompenpad langs Kasteel Oldenaller, door het bos en door het buitengebied van Putten.

  • Klompenpad Huinerpad: een 15 km lang Klompenpad dat je vooral door agrarisch landschap en het buitengebied van Putten brengt.

  • Op Landgoed Schovenhorst zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Hier vind je ook de grote bostoren.

  • Wandelroute de Duintjes (vertrekt vanuit Garderen): op deze 5 km lange wandeling voel je je net Roodkapje en wandel je door het gebied met de ‘dansende bomen’.

  • Het Pad van Zus (vertrekt vanuit Garderen): ook op deze wandeling kom je ‘dansende bomen’ tegen.

En wil je meer dagen wandelen, dan maak je er een wandelweekend van! Kijk hier als je op zoek bent naar mooie vakantiehuizen in Gelderland.

2.563 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 comentario


Invitado
28 jun

De rode paaltjes route bestaat niet meer en er staat een nieuw routebord. Je kunt wel allerlei andere routes volgen. Wij liepen wel 'jouw' rode route maar dan via Komoot, prachtige wandeling!Me gusta
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page