top of page

5 x Leuke lentewandelingen in Utrecht en Gelderland

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023


 

Het is weer lente! Tijd om erop uit te gaan. De eerste lammetjes in de wei, lichtgroene blaadjes aan de bomen en met een beetje mazzel geniet je van de zon op een bankje met mooi uitzicht. Wandelen is altijd fijn, maar misschien nog nét iets leuker in de lente. Op onderstaande wandelingen geniet je dubbel en dwars van alles wat de lente te bieden heeft; van smalle paadjes door het weiland tot witte bloesems in de Betuwe. Geniet ervan!

 

wandelen-uurecht

Mooie wandelroutes in Utrecht en Gelderland

Utrecht en Gelderland zijn rijk bedeeld als het om natuur gaat. Denk aan de Utrechtse Heuvelrug in Utrecht en de Veluwe in Gelderland. Veel bos, stuifzand en stukjes heide waar je prachtig kunt wandelen. Ook in de agrarische buitengebieden vind je vele mooie wandelroutes. In de lente lopen wij het liefst langs open veld en door veel groen: daar waar het koolzaad wuift, het groene blad ontluikt en de lammetjes springen.


Mijn 5 tips voor leuke lentewandelingen in Utrecht of Gelderland, zijn de volgende:

Schaapskooiroute – Ede (6,6 km)

De Schaapskooiroute in Ede start bij de schaapskooi op de Ginkelse Hei vlakbij Ede. De kans is groot dat de schaapskudde buiten loopt en er lammetjes in het rond springen. Het gebied rondom de schaapskooi is ook een favoriete plek voor vliegeraars, dus vergeet niet omhoog te kijken. De bontgekleurde vliegers in allerlei vormen zijn niet te missen! De 6,6 km lange wandelroute is gemarkeerd met rode paaltjes met een witte driehoek. Je wandelt vooral door het bos en over de hei. Ga na afloop wat lekkers eten of drinken bij Restaurant Juffrouw Tok of pannenkoekenrestaurant Bloem. Meer informatie en foto’s vind je in het blog over de Schaapskooiwandeling.

wandelen-uurecht
Schaapskooiroute

Klompenpad Teisterbandpad – Kerk-Avezaath (10 of 13 km)

Klompenpad Teisterbandpad is een echte lentewandeling. De route voert je langs vele fruitbomen die vooral in april en mei in bloei staan. Verder loop je door het weiland, langs akkers en over het historische landgoed Zoelen. Dit Klompenpad is 13 kilometer lang, maar je kunt ‘m verkorten tot 10 kilometer. De Teisterband route start je bij Zalencentrum (dorpshuis) De Avezathen, Daver 46 in Kerk-Avezaath en is gemarkeerd met rode bordjes in de vorm van een klomp. Meer informatie vind je op de website van Klompenpaden.

wandelen-utrecht
Klompenpad Teisterband

Klompenpad Stoutenburgerpad – Leusden (10 km)

Het Stoutenburgerpad is een wandelroute van circa 10 kilometer vernoemd naar kasteel Stoutenburg. Een gevarieerd pad dwars door de natuur met nauwelijks asfalt. Langs beken, over bruggetjes en weiden. Ook kom je door het jonge natuurgebied ‘de schammer’. Met wuivend riet, bruisende beekjes en bloemrijke hooilanden is het een paradijs voor vogelspotters. Je start deze wandeling bij Kasteel Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 5 in Stoutenburg. De route wordt gemarkeerd met rode bordjes. Hier lees je meer over Klompenpad Stoutenburgerpad.

wandelen-utrecht
Klompenpad Stoutenburg

Henschotermeer – Woudenberg (verschillende afstanden)

Om in zomerse sferen te komen is het Henschotermeer, ook wel Henschoterdiep genoemd, een echte aanrader. Hier waan je je bijna op een tropisch eiland. Wit zand, blauw-groen water en pijnbomen langs de rand van het strand. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Loop je alleen rondom het meer, dan heb je zo’n 2,5 kilometer in de benen. Je start dan bij de parkeerplaats van het Henschotermeer op de Heijgraaff 2 in Woudenberg. In mijn blog over het Henschotermeer, lees je meer over onze ervaring en je vindt er praktische informatie over de verschillende wandelroutes.

wandelen-utrecht
Wandelen bij het Henschotermeer

Klompenpad Doddendaelpad – Beuningen (13 km)

Het Doddendaelpad is een ander Klompenpad in Gelderland en loopt dwars door het ‘land van Maas en Waal’. 13 Kilometer door uiterwaarden, boerenland, en boomgaarden. Wij vonden het een pareltje! Houdt wel afstand van de Rode Geuzen, zeker als deze grote gehoornde koeien je pad kruisen met hun jonkies. Je kunt deze wandeling starten op het parkeerterrein van Slot Doddendael, Binnenweg 2 in Ewijk. Vanaf hier volg je de rode markeringen. Na afloop kun je bij Slot Doddendael ook terecht voor een hapje of drankje in de brasserie. Lees meer in mijn blog over Klompenpad Doddendael.


wandelen-utrecht
Doddendaelpad

Meer info over Klompenpaden

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Juist in de lente zijn ze leuk om te lopen. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

  • Hou er wel rekening mee dat honden niet mee mogen op de meeste Klompenpaden. De Klompenpaden gaan gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen, zijn honden verboden.

  • Klompenpaden bestaan vaak voor een groot deel uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

  • De meeste Klompenpaden zijn te verkorten of te verlengen. Dit staat onderweg aangegeven. Ook kun je vaak verschillende Klompenpaden met elkaar combineren.

  • Meer informatie over Klompenpaden vind je op de website www.klompenpaden.nl.

wandelen-utrecht

Wandelen langs de kust

Om het lentegevoel op de snuiven is een mooie strand- en duinwandeling natuurlijk ook heerlijk. Wij vonden de 16 kilometer lange Stuifduinenroute bij Schoorl erg mooi en ook de 9 kilometer lange Bleek en Berg wandelroute in het Kennemerland is een echte aanrader.

Stuifduinenroute bij Schoorl

Wil je toch liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

  • Wandel ze!
955 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page