Wist je dat Gelderland de meeste kastelen heeft van Nederland? Kastelen met robuuste muren, prachtige torens en diepe slotgrachten. Soms waan ik mezelf graag terug in de middeleeuwen en op een kasteel-wandeling lukt dat aardig. Ik heb een aantal mooie Gelderse en Utrechtse kastelenroutes op een rijtje gezet. Op de volgende wandelroutes voel je je een echte prins of prinses:
Dorenweertsepad – Kasteel Doorwerth – 8 of 13 km
Daatselaarsepad – Kasteel Renswoude -11 km
Oldenallerpad – Kasteel Oldenaller – 8 km
Speuldepad – Kasteel Staverden – 16 of 13 km
Doddendaelpad – Kasteel Doddendael – 15 of 12 km
Cotlandenpad – Kasteel Amerongen – 12, 10 of 8 km
Stoutenburgerpad – Kasteel Stoutenburg – 3, 8 of 10 km
Alle hier omschreven wandelingen zijn 'Klompenpaden'. Dit zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje. Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.
1. Dorenweertsepad – wandelroute langs kasteel Doorwerth
Wie denkt dat Nederland helemaal plat is, heeft vast het Dorenweertsepad nog nooit gelopen. Op dit 8 of 13 kilometer lange Klompenpad in de buurt van Doorwerth is het net alsof je wandelt in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door bossen, velden en uiterwaarden. Kasteel Doorwerth is het start- en eindpunt; een sprookjesachtig kasteel in het buitengebied van Doorwerth. Het kasteel is tegen betaling open voor publiek (di t/m zon) en er is ook een café-restaurant waar je iets kunt eten of drinken. Meer lezen over het Dorenweertsepad? Klik hier.
2. Daatselaarsepad – wandelroute langs kasteel Renswoude
Uitgestrekte gras- en maisvelden, een 17e-eeuws kasteel en een kanaal met uitbundig bloeiende waterlelies. Dwars door het buitengebied van Renswoude loopt het Daatselaarsepad; een Klompenpad waar je 11 kilometer lang geniet van een lieflijk groen landschap. Na iets meer dan 5 kilometer bereik je het bospark van Kasteel Renswoude. Al vanaf de 14e eeuw stond hier een burcht, maar kasteel Renswoude werd pas gebouwd in het jaar 1654. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor publiek, maar op de wandelroute krijg je wel een 360 graden zicht op de buitenkant. Eerst zie je het kasteel van achteren, maar de route leidt helemaal rond het romantische kasteel zodat je het van alle kanten kan bewonderen. Eenmaal aan de voorkant, zie je dit Renswoudse pareltje in vol ornaat. Meer info over het Daatselaarsepad vind je hier.
3. Oldenallerpad – wandelroute langs kasteel Oldenaller
Het Oldenallerpad is een 8 kilometer lang Klompenpad door het buitengebied van Putten en over Landgoed Oldenaller. Een mooie wandelroute met (zeer) weinig asfalt, smalle weidepaadjes en bruggetjes. In het kasteelbos van Landgoed Oldenaller brengt een statige bomenlaan je naar het 17e eeuwse kasteel Oldenaller. Vanaf de overkant van de vijver rijst het voor je op en staat het te stralen in het landschap. Ook het jachthuis en de bijgebouwen zijn in perfecte staat. Via de route wandel je er omheen. Kasteel Oldenaller is niet toegankelijk voor publiek. Klik hier voor meer info over deze wandeling.
4. Speuldepad – wandelroute langs kasteel Staverden
Landgoed Staverden bestaat deels uit bos en deels uit gecultiveerd landschap. Het middeleeuwse kasteel Staverden met haar gracht en waterrat staat centraal op het landgoed en de Staverdense beek stroomt er dwars doorheen. Als je de paarse klompenpadbordjes volgt, kom je via een kabbelend beekje in het bos. Daarna wandel je over de hei en kom je door het Speulder- en Sprielderbos. Daarna vervolgt de route zich over de Ermelosche Heide en na 16 km kom je weer aan bij kasteel Staverden. Je kunt de wandeling verkorten tot 13 km. Meer informatie over deze prachtige wandeling? Klik hier.
5. Doddendaelpad – wandelroute langs Kasteel Doddendael
Slot Doddendael in Beuningen is een wit, middeleeuws kasteeltje dat omringd wordt door een slotgracht met bloeiende lisdodden. Zo mooi, dat je eigenlijk niet eens meer verder wilt wandelen. Maar doe je dat toch, dan wacht je een circa 13 kilometer prachtige wandeling door de uiterwaarden van de Waal, langs boerenland en boomgaarden. Meer lezen over dit Klompenpad? Check dan hier mijn blog over Klompenpad Doddendael.
6. Cotlandenpad – wandelroute langs Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen is misschien wel een van de best bewaarde kastelen van ons land. Een romantisch kasteel met een grote slotgracht. Op Klompenpad Cotlandenpad kom je er langs. Een mooie wandeling door bos, weiland en met mooie uitzichten op Amerongen. Kasteel Amerongen is geopend voor publiek en er is ook een fijn restaurant. Lees hier meer over het Cotlandenpad.
7. Stoutenburgerpad – wandelroute langs Kasteel Stoutenburg
Klompenpad Stoutenburgerpad, een wandelroute van circa 10 kilometer is een gevarieerde wandeling dwars door de natuur. Het Klompenpad is gemarkeerd met rode bordjes en onderweg tref je nauwelijks asfalt. Het startpunt ligt bij het robuuste Kasteel Stoutenburg aan de Stoutenburgerlaan 5 in Stoutenburg. Je loopt onder andere door natuurgebied de Schammer met bloemrijke hooilanden, wuivend riet en zompige moeraslanden. Verder op de route wandel je door weiland, langs beken en over bruggetjes. Een oer-Hollandse wandeling! En als je weer terug bent bij kasteel Stoutenburg, dan kun je er bij het koetshuis nog terecht voor een hapje of drankje. Meer over Klompenpad Stoutenburg lees je hier.
Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Wil je meer weten over Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.
Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.
Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.
Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.
Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Comentários