top of page

10 x Heerlijke herfstwandelingen in Gelderland en Utrecht

Bijgewerkt op: 6 dec. 2022


 

Het is weer oktober, misschien wel de mooiste tijd van het jaar als het om wandelen gaat. Niet te warm, niet te koud, misschien een beetje fris maar dat is juist fijn. Geel, oranje en rood blad aan de bomen. De dorre bruine blaadjes knisperen onder je wandelschoenen. Is wandelen in de herfst ook jouw favoriet? Dan heb ik alvast een selectie voor je gemaakt van de mooiste herfstwandelingen in Gelderland en Utrecht.

 

Mijn tips voor een mooie herfstwandeling:

mooie-herfstwandeling
Paarse paaltjesroute 't Leesten

Paarse paaltjesroute ’t Leesten – 7 km

Glooiende heuvels met fraaie vergezichten. Loofbos afgewisseld met dennenbomen. ’t Leesten is een echt wandelparadijs. In Ugchelen, vlakbij Apeldoorn vind je een uniek stukje Veluwe, met gemarkeerde wandelroutes van verschillende lengtes. Wij liepen de paarse paaltjesroute van 7 km, maar wil je een langere wandeling maken dan is het 11 km lange Klompenpad Ugchelermarkepad ook een goede tip. Startpunt is Bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Lees meer in mijn blog over deze mooie wandeling.

mooie-herfstwandeling
Pad van Zus

Pad van Zus – 12 km

Deze goed bewegwijzerde bosroute start op de parkeerplaats op de Hogesteeg in Garderen. De paarse paaltjes voeren je over lange bospaden met beuken, eiken en berken. Loofbos wisselt zich af met dennenbomen en via de landgoed Groot en Klein Boeschoten kom je langs een schaapskooi. Er ligt ook een Beeldentuin op de route en een brasserie waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Een prachtige wandeling waar je versteld zult staan van alle herfstkleuren in het bos. Meer lezen over het Pad van Zus? Klik hier.

mooie-herfstwandeling
Rondje Rhenen

Rondje Rhenen – 9 km

Rhenen ken je misschien van de Grebbeberg of Ouwehands Dierenpark. Maar dat er nog een andere berg te beklimmen is, ontdek je op het ‘Rondje Rhenen’. Deze afwisselende 9 kilometer lange wandeling is gemarkeerd met paarse paaltjes en start vanaf het NS station in Rhenen. De gevarieerde route brengt je door veld, bos, de uiterwaarden en dwars door het gezellige centrum van Rhenen. Hier lees je meer over ‘Rondje Rhenen’.


mooie-herfstwandeling
Boswachterspad Kootwijk

Boswachterspad Kootwijk – 18,6 km

Boswachterspaden zijn wandelroutes die door boswachters zijn geselecteerd of uitgestippeld. Het boswachterspad Kootwijk is een gemarkeerde 18 km lange wandelroute en volgens boswachter Laurens Jansen is het “een lange, gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt”. Oranje bordjes wijzen je de weg door oude dennenbossen, langs natte vennetjes en als je iets afwijkt van de route kom je op het Kootwijkerzand. Mooie wandeling waar je wel even tijd voor uit moet trekken. Lees hier meer over Boswachterpad Kootwijk.


Wandelroute Lochemse Berg – 9 km

Een wandeling waarin je twee ‘bergen’ beklimt: de Lochemse Berg en de Kale Berg. Deze gevarieerde wandelroute loopt tussen Lochem en Barchem. Bos, akkers en weidse uitzichten dwars door het Achterhoekse landschap. De wandeling is bewegwijzerd met paarse bordjes en start bij Boetiek Hotel Hotel BonAparte in Barchem. Meer lezen? Check hier mijn blog over wandelroute Lochemse Berg.


mooie-herfstwandeling
Klompenpad Schaarsbergen

Klompenpad Schaarsbergenpad – 10 km

Dit prachtige Klompenpad in de buurt van Arnhem is nog niet zo lang geopend. Verwacht geen typisch Klompenpad tussen de koeienvlaaien door; deze 10 km lange wandeling leidt je door een weelderige omgeving. Een beetje hoogteverschil, sprengen, hei en uitgestrekte bossen. Je start deze wandeling bij Pannenkoekhuis Schaarsbergen, van waaruit je de paarse klompenpadbordjes kunt volgen. Onderweg kun je ook stop maken bij Hotel Groot Warnsborn, waar je uitkijkt over de klassieke terrassentuin. Meer informatie over deze route? Lees mijn blog over Klompenpad Schaarsbergenpad.

mooie-herfstwandeling
Cultuurhistorische wandelroute Speulderbos

Cultuurhistorische wandelroute Speulder- en Sprielderbos – 8,5 km

Het Speulder- en Sprielderbos is een van de oudste bossen van Nederland. Glanzende sparren, knoestige eiken, varens en halfvergane stammen. Deze cultuurhistorische wandelroute start vanuit Restaurant Boshuis in het gehucht Drie, tussen Garderen en Ermelo. De gemarkeerde wandeling leidt je door een zeer gevarieerd bos- en heidegebied en voert je langs een pracht van een schaapskooi en glooiende heide. Hier lees je meer over deze mooie herfstwandeling.

Mooie-herfstwandeling
Oldenallerpad

Klompenpad Oldenallerpad - 8 km

Het Oldenallerpad is een 8 kilometer lang Klompenpad door het buitengebied van Putten en over Landgoed Oldenaller. Een mooie wandelroute met (zeer) weinig asfalt, smalle weidepaadjes en bruggetjes. In het kasteelbos van Landgoed Oldenaller brengt een statige bomenlaan je naar het 17e eeuwse kasteel Oldenaller. Vanaf de overkant van de vijver rijst het voor je op en staat het te stralen in het landschap. Ook het jachthuis en de bijgebouwen zijn in perfecte staat. Via de route wandel je er omheen. Kasteel Oldenaller is niet toegankelijk voor publiek. Klik hier voor meer info over deze wandeling.

mooie-herfstwandeling
Planken Wambuis

Rondwandeling Planken Wambuis - 8,5 km

Volgens Natuurmonumenten is Planken Wambuis “een plek in Nederland waar je avontuurlijk kunt wandelen.” Een wandeling waarin het bijna onmogelijk is om géén wild te spotten. Toen wij er waren is dat in elk geval gelukt met maar liefst twee zwijnenfamilies die ons pad kruisten. De met gele stippen gemarkeerde route loopt dwars langs heidevelden, door uitgestrekte bossen en over glooiende zandvlaktes. Op deze vlaktes lopen ook wilde paarden en Spaanse Runderen die het gras kort houden. Je kunt de Planken Wambuis wandeling op twee punten starten: bij de parkeerplaats tegenover Restaurant Planken Wambuis, Verlengde Arnhemseweg 146, Ede. Vanaf daar loop je het pad in tot dichtbij de open vlakte en zie je de eerste gele stippen kei op het pad aan de rechterkant. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A in Otterlo.


mooie-herfstwandeling
Gele Zwerfkeienroute

Gele Zwerfkeienroute – Loenermark (13,7 km)

De Gele Zwerfkeienroute van 13,7 kilometer in Loenermark is misschien wel een van de mooiste gemarkeerde wandelroutes die ik tot nu toe gelopen heb. Kronkelende bospaden, stille heidevelden en verre uitzichten. Wat wil een mens nog meer. De Gele Zwerfkeienroute staat heel goed aangegeven met gele pijlen op grote keien. Vind je 13 kilometer te ver? Er zijn vanaf het startpunt nog drie wandelroutes uitgezet: een rode route van ruim 2,5 kilometer, een blauwe route van circa 6 kilometer en de witte zwerfkeienroute van 7 kilometer. Meer lezen? Check dan mijn blog over de Gele Zwerfkeienroute.

 

Andere mooie wandeling maken?

Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!


1.825 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page