top of page

NP Bryce: onwaarschijnlijk mooie trails

Bijgewerkt op: 20 jul. 2022


 

Als je niet beter weet, waan je jezelf in een onwaarschijnlijk maanlandschap. Vreemdsoortige rotsformaties in wit, pastelroze, oranje en rood rijzen tot 60 meter de grond uit. De grillig gevormde rotsen ofwel ‘hoodoo's’ vormen een indrukwekkend amphitheater van zand-, kalk- en leisteen. Geniet van de prachtige trails in Bryce!

 

Wij maakten een rondreis van twee weken langs de Nationale Parken van Utah en Arizona. Meer lezen over ons reisschema, trails en andere interessante informatie? Klik dan hier.

mooie-trails-bryce
Bryce

Het weer in Bryce

Bryce Canyon ligt ongeveer 2.700 meter boven zeeniveau, en daarom is het hier meestal veel minder warm dan in de lager gelegen gebieden in Utah. Juli is de warmste maand, overdag wordt het gemiddeld 28° Celcius, maar ’s nachts kan het afkoelen tot onder 10° Celcius. In juli en augustus heb je ’s avonds ook veel kans op onweer. In de winter is het erg koud (tot -30° Celcius). Tussen oktober en april kan het vaak sneeuwen. De wegen naar de viewpoints worden sneeuwvrij gehouden, maar de wandelpaden zijn vaak wel afgesloten. Het weer tijdens de lente is erg onvoorspelbaar. Overdag kan de temperatuur heel aangenaam zijn, maar je kan ook nog te maken krijgen met sneeuwstormen.

mooie-trails-bryce
Prachtige uitzichten

Overnachten

De plaats Bryce ligt het dichtst bij het nationale park. Het plaatsje stelt niet veel voor maar er zijn wel verschillende hotels. Vanuit hier ben je in 5 minuten bij de ingang van het Nationale Park. Andere accommodaties liggen langs autoroute 12 dichtbij het park. Als je wilt kamperen kan dat in het park zelf. Bryce Canyon National Park heeft twee campings North en Sunset, die dichtbij het Visitor Center liggen. Bij North Campground moet je vooraf reserveren (mei – oktober). Voor Sunset Campground heb je geen reservering nodig.

mooie-trails-bryce
In het plaatsje Bryce

Hoe bezoek je Bryce?

Er loopt één weg van noord naar zuid door het park, met een paar korte zijwegen. De afstand van de ingang tot aan het meest zuidelijke punt bedraagt (enkel): 18 mijl (29 km). Langs de route liggen 15 ‘scenic points’. Hier kun je parkeren en van het uitzicht genieten. Deze uitkijkpunten zijn erg mooi, en als je weinig tijd hebt, kun je besluiten alleen deze te bezoeken. Heb je iets meer tijd, maak dan een afdaling in de canyon zelf (zie verderop hoofdstuk mooie trails in dit blog).


Je kunt met je eigen auto het park in. Bij alle uitkijkpunten is parkeergelegenheid. Je kunt ook met een shuttlebus het park door. Dan parkeer je je auto 3 mijl vóór de ingang van het park (bij de afslag van de UT-12 naar de UT-63). Shuttlebussen rijden alleen van eind mei t/m oktober. Wij kozen ervoor om het park in te gaan met onze eigen auto. De drukte viel erg mee en overal was genoeg ruimte om onze auto te parkeren.

mooie-trails-bryce
Rainbow Point, één van de scenic points

Mooie trails in Bryce

Er lopen vele mooie trails door NP Bryce. De trails die open waren in de zomer van 2022, zijn de volgende:

  1. Fairyland Loop Trail. Begin- en eindpunt: Fairyland Point. Lengte: 12,9. Kilometer. Hoogteverschil: 275 meter. Duur: 4 tot 5 uur. Loopt door Fairyland Canyon en Campbell Canyon. Dit is een erg mooie, maar wel vrij pittige wandeling. Het is meestal niet erg druk op deze trail.

  2. Rim Trail (geen loop) Deze trail kun je op verschillende plekken starten en volgt de rand van het plateau. Je ziet de Bryce Canyon en de hoodoos dus alleen van bovenaf. Je kunt de trail starten bij Fairyland Point, Sunrise Point, Sunset Point, Inspiration Point en Bryce Point. Je loopt van uitkijkpunt naar uitkijkpunt en (als je gebruik maakt van de bus), kun je met de bus weer terug naar je beginpunt. De trail is niet zwaar, maar hou er rekening mee dat er weinig schaduw is.

  3. Tower Bridge Trail. Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug). Hoogteverschil: 244 meter. Duur: 2 à 3 uur. Op deze trail ga je de canyon in naar de rotsformatie Tower Bridge. Je ziet de 'bristlecone pines' en The Chinese Wall. De trail is niet eenvoudig, maar ook niet bijzonder moeilijk. Begin- en eindpunt: ten noorden van Sunrise Point (heen en terug via dezelfde weg).

  4. Queens Garden Trail. Begin- en eindpunt: Sunrise Point (heen en terug via dezelfde weg). Lengte: 2,9 kilometer (heen en terug). Hoogteverschil: 98 meter. Duur: 1 à 2 uur. Van de trails die de canyon ingaan, is dit de minst zware. Je ziet de rotsformatie Queen Victoria aan het einde van de korte trail.

  5. Navajo Loop Trail. Begin- en eindpunt: Sunset Point (loop). Lengte: 2,2 kilometer. Hoogteverschil: 159 meter. Duur: 1 à 2 uur. Je loopt zigzaggend naar beneden, Wall Street in. Dat is een smalle canyon waarin een aantal grote Douglassparren staan. Deze mooie en zeer populaire trail komt o.a. langs de bekende rotsformatie Thor's Hammer. Het is een redelijk inspannende tocht.

  6. Peekaboo Loop Trail. Begin- en eindpunt: Bryce Point (loop). Lengte: 8,8 kilometer. Hoogteverschil: 244 meter. Duur: 3 à 4 uur Een steile maar wel spectaculaire wandeling, via Wall of Windows en Three Wisemen. Van dit pad maken ook ruiters gebruik, wandelaars moeten plaats maken voor de paarden. Wij liepen deze trail. Lees hier meer over de Peekaboo Trail.

  7. Bristlecone Loop Trail. Begin- en eindpunt: Rainbow Point (loop). Lengte: 1,6 kilometer. Hoogteverschil: 31 meter. Duur: 1 uur. Een eenvoudige wandeling door een sparrenbos, die uitkomt op plaatsen met adembenemende vergezichten.

  8. Under-the-Rim Trail. Beginpunt: Bryce Point Eindpunt: Rainbow Point. Lengte: 36 kilometer. Duur: twee à drie dagen Langs deze route liggen diverse plaatsen waar gekampeerd mag worden. Je moet van te voren bij het Visitor Center een (gratis) permit regelen.

  9. Riggs Spring Loop Trail. Begin- en eindpunt: Yovimpa Point (loop). Lengte: 14 kilometer. Hoogteverschil: 450 meter. Deze route gaat door de Yovimpa Pass naar de ruim 450 meter lager gelegen Riggs Springs. Op deze trail zie je niet veel hoodoo's, maar wel weidse uitzichten en mooie bosgebieden.

Een trail die NIET in het park zelf ligt, maar wel de moeite waard is, is de Mossy Cave Trail. Het begin en eindpunt ligt op de UT-12. Rijd het park uit via de UT-63. Ga op de UT-12 rechts. De UT-12 loopt daar door het noordelijke gedeelte van Bryce Canyon. De trail begint bij het riviertje Tropic Ditch. Lengte: 1,3 kilometer (heen en terug). Hoogteverschil: 45 meter Duur: 1 uur Loopt langs het riviertje Tropic Ditch, en splitst zich in twee korte paden waarvan de één naar een kleine waterval gaat (Water Canyon Falls), en de ander naar de grot Mossy Cave. De grot is erg klein, maar de omgeving is heel mooi. Dit is een eenvoudige trail.


Wij liepen zelf de prachtige Peekaboo Trail. Lees hier meer.

mooie-trails-bryce
Op de Peekaboo Trail

 

Meer informatie over Nationale Parken in Utah en Arizona?284 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page