top of page

Delicate Arch Trail: op zoek naar de mooiste boog in NP Arches


 

“Zwetend en zwoegend loop ik over de ruige stenen. De zon is meedogenloos en de grote keien op mijn pad geven nauwelijks schaduw”. De Delicate Arch Trail is niet lang, maar door het hoogteverschil en de moordend hoge temperaturen wel heel pittig. Maar de moeite wordt beloond; de 14 meter hoge Delicate Arch aan het eind van de trail is een lust voor het oog. Geniet van deze mooie trail in NP Arches!

 

Wij maakten een rondreis van twee weken langs de Nationale Parken van Utah en Arizona. Wil je meer weten over ons reisschema en de andere parken die we bezochten? Klik dan hier.

mooie-trail-arches
Delicate Arch

Start van de Delicate Arch Trail

De bogen in Arches Park zijn ontstaan door onder andere wind- en watererosie. Erosie is nog steeds gaande en zal er uiteindelijk toe leiden dat alle bogen en rotsformaties verdwijnen. Maar zover is het nog niet en vandaag kunnen we gewoon op zoek naar de mooiste boog van Arches: Delicate Arch. We rijden met onze eigen auto NP park Arches in tot aan Wolf Ranche. Daar start de Delicate Arch trail die (heen en weer) ongeveer 5 kilometer lang is. Het is nog vroeg in de ochtend maar het kwik komt toch al boven de 30 graden Celsius. Bewapend met elk een liter water, starten we de wandeling naar de bekendste boog van het park.


"we zijn niet de enige wandelaars"

We steken een brug over en daar zien we de eerste markeringen. De route wordt aangegeven door kleine torentjes van opgestapelde stenen. Ook hangen er hier en daar paarse vlaggetjes. We zijn niet de enige wandelaars, het lijkt er op dat niemand NP Arches wil verlaten zonder de Delicate Arch te hebben gezien.


We hebben de pas erin. Het grindpad is grotendeels vlak met hier en daar een klimmetje. Geen probleem. So far, so good. Na een aantal bochten doemt er een grote stenen vlakte voor ons op. De wandelaars die ons voor zijn, lijken vastgeplakt aan het rotsplateau dat bergopwaarts ligt.

mooie-train-arches
"Mijn flesje water is leeg en ik ben nog niet eens boven"

Met goede moed lopen we verder en zetten onze eerste stappen op de zee van stenen. De zon is meedogenloos en het weinige wat hier groeit, geeft geen schaduw. Zwetend en zwoegend struin ik over de kale richels en stenen. Mijn eerste flesje water is al bijna leeg en ik ben nog niet eens boven.

Langs een richel naar de top

Stap voor stap bereiken we de top. Maar van de Delicate Arch nog geen spoor. Voordat we die in zicht krijgen, moeten we eerst nog over een 200 meter lange richel. Ik ben geen fan van richels en zie er een beetje tegenop. Gelukkig is de richel breed genoeg en speelt mijn hoogtevrees me niet al teveel parten.

Delicate Arch in volle glorie

Eindelijk zien we dan waar we voor komen: Delicate Arch in volle glorie. De perfect gevormde boog ligt schuin op een rotsplateau dat verder de diepte in leidt. Op een stenen muurtje rusten we uit. We genieten van het misschien wel mooiste uitzicht van het park en van de schoonheid van Delicate Arch.

mooie-train-arches
Delicate Arch in volle glorie

De terugweg

Met mijn hoogtevrees durf ik niet dichter bij de boog te komen dan ik al ben, dus blijf ik lekker zitten waar ik zit. Ik kijk naar huppelende Instagram meisjes die niet bang zijn en hun best doen voor een sensationele foto. Een appel, mueslireep en flesje water verder, aanvaarden we de terugweg. Eenmaal de richel over vormt de terugweg geen probleem meer. We wandelen nu omlaag. “You are almost there” roepen we tegen alle wandelaars die omhoog puffen. Vlak voor de hangbrug aan het einde van de wandeling kunnen we nog naar rechts afslaan om rotstekeningen van Ute-Indianen te bewonderen. Maar we hebben het warm, zijn moe en we geloven het wel even.


mooie-trail-arches
De terugweg

Na ruim twee uur komen we weer aan bij onze auto. Onze t-shirts kunnen we uitwringen. Met 9045 stappen op de teller in deze kale woestijn, zijn we blij met de blazende airco in onze vierwieler.

 

Wil je ook de Delicate Arch Trail lopen?

  • De trail start vanaf Wolf Ranche en is 4,8 kilometer lang (heen en terug).

  • Het hoogteverschil dat je overbrugt is 146 meter.

  • De wandeling kost je tussen de 1,5 en 3 uur, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe lang je boven van het uitzicht op Delicate Arch geniet.

  • Delicate Arch is bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed en is de bekendste boog in het park. Je bent zeker niet de enige wandelaar op deze trail.

  • Probeer, zeker in de zomer, zo vroeg mogelijk te starten. Neem voldoende water mee voor onderweg.

  • Op de terugweg kan je vlak voor de hangbrug rechtsaf gaan, je komt dan via een zandpad bij een aantal rotstekeningen van Ute-Indianen.

  • Als je de Delicate Arch Trail te zwaar vindt, maar de beroemde boog toch wilt zien, dan moet je de zijweg voorbij Wolfe Ranch tot het einde volgen. Daar kan je dan een korte wandeling maken naar het Delicate Arch Viewpoint. Je ziet de boog dan op vrij grote afstand staan.


Wil je een andere mooie trail in Arches lopen?


Meer informatie over de verschillende Nationale parken in Utah en Arizona?


196 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page