top of page

Grandstaff Trail Moab: schaduw, water en de Morning Glory Arch


 

Je hoort wel eens zeggen ‘het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’. Op deze trail betwijfel ik dat; de ‘Morning Glory Arch’, het eindpunt van deze route, is minstens zo mooi als het pad er naar toe. Deze spectaculaire stenen brug overspant bijna 75 meter en is een van de grootste natuurlijke bruggen in de Verenigde Staten. De Grandstaff Trail vlakbij NP Arches is een heerlijke tocht vol met schaduw, water en massieve rotsformaties.

 

Wij maakten een rondreis van twee weken langs de Nationale Parken van Utah en Arizona. Wil je meer weten over ons reisschema en de andere parken die we bezochten? Klik dan hier.

mooie-trail-Arches
Grandstaff Trail

Start van de Grandstaff Trail

We vertrekken vroeg vanwege de hitte en komen aan bij het startpunt van de trail (Scenic Byway 128, langs de Coloradorivier). Er is ruimte om onze auto te parkeren en op de parkeerplaats staat een bord met informatie over de route en over William Grandstaff; een Afro Amerikaanse goudzoeker naar wie de trail vernoemd is. Het smalle pad begint links van de beek en we klauteren over het zandpad dat met grote keien ligt bezaaid.

mooie-trail-arches

Omringd door steile wanden, bomen en cactussen lopen we door de schilderachtige kloof. We horen water ruizen en het duurt niet lang voordat we de kleine stromende beek ook zien. Het pad is vlak en we genieten van het uitzicht op de rode massieve rotsen die nog net de hemel niet aanraken.

mooie-trail-arches
Langs een beekje

Let op markering van het pad

De trail is niet overal goed gemarkeerd maar eigenlijk maakt het niet uit; we kunnen maarn kant op en zolang we de beek blijven volgen is het goed. Via wiebelige stenen steken we het water over. Nat worden vinden we niet erg, ondanks de schaduw is het nog steeds warm en een beetje afkoeling is meer dan welkom.


Hebben we de weg gemist?

We volgen de route totdat het pad bij een bocht ophoudt. Het lijkt erop alsof we onder een grote steen door moeten kruipen. Na 2 pogingen bedenken we dat dit ons niet gaat lukken en we krabben ons achter de oren. Hebben we de juiste weg gemist? We lopen een stukje terug. En nog eens heen en weer. Dan zien we eindelijk een smalle doorgang omhoog de keien op, en ja daar gaat de route verder.

mooie-trail-arches
Houdt hier het pad op?

Langzaam maar zeker komen we bij het eindpunt van de trail, de 75 meter brede Morning Glory Bridge ligt in de verte. Na een slok water wandelen we weer fris verder terwijl de natuurlijke brug steeds groter lijkt te worden.

mooie-trail-arches

Even pauze onder Morning Glory Bridge

Onder de Morning Glory Bridge kunnen we niet verder, en dat hoeft ook niet. Van onderaf kijken we naar dit spectaculaire natuurfenomeen. Onder de boog stroomt water direct uit een breuk in de rotswand. Het zonlicht sijpelt langs de stenen. Een prachtige plek om even bij te komen.

mooie-trail-arches
Morning Glory Bridge

Canyoneering

Opeens horen we geluiden van boven af. Vanaf de rots valt een touw naar beneden. Na nog enkele minuten zien we een man die via het touw de diepte abseilt. Eenmaal beneden vertelt hij dat zijn twee kinders en vrouw nog gaan volgen. We aanschouwen deze stoere familie tot ze allemaal met beide benen weer op de grond staan. Applaus!


De terugweg

Uitgerust en wel aanvaarden we de terugweg. Het is hetzelfde pad naar beneden en ook nu doorkruisen we de beek een aantal keer. Het uitzicht de andere kant op is minstens zo mooi. Eenmaal terug bij de parkeerplaats hebben we zo'n 8 kilometer op de teller staan. De zon staat inmiddels hoog aan de hemel en wij zoeken onze auto-airco op. Wat een prachtige trail, een echte aanrader!


mooie-trail-arches
De terugweg

 

Wil je ook de Grandstaff Trail lopen?

  • De trail start op Scenic Byway 128 (dus NIET in Nationaal Park Arches!). Rij vanaf Highway 191 (Moab) naar het oosten Scenic Byway 128 op. Na ongeveer 5 kilometer vind je aan de rechterkant de parkeerplaats voor de Grandstaff Trail. Bij de parkeerplaats is ook een WC.

  • De trail is ongeveer 8 km lang (heen en terug). Je doet er 3 tot 4 uur over.

  • Neem voldoende water mee.

  • Zorg voor goede schoenen met profiel. Op een aantal plaatsen passeer je de beek, wil je geen natte voeten? Zorg dan voor waterdichte schoenen.

  • Pas op voor de Poison Ivy die langs het pad groeit. Het plantje is giftig en probeer contact zoveel mogelijk te vermijden.

mooie-trail-arches
Pas op voor Poison Ivy langs het pad

Wil je een andere mooie trail in NP Arches lopen?

Meer informatie over de verschillende Nationale parken in Utah en Arizona?
258 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page